Beledigend eerbetoon aan moordlustige Belgische vorst afgeblazen

In Brussel is een eerbetoon aan de controversiele koning Leopold II geannulleerd, na een golf van protest op social media. Leopold liet immers tijdens zijn bewind in de Congo miljoenen mensen afmaken en het eerbetoon wordt ervaren als een belediging aan alle gekoloniseerde volkeren.”

Het was georganiseerd voor aanstaande donderdag, door Schepen Geoffroy Coomans van Brachène (MR), aan de voet van het ruiterstandbeeld van Leopold II op het Brusselse Troonplein.  Op het programma stond een optocht van het standbeeld naar het Stadhuis. De optocht is afgeblazen, maar de conferentie waarin over leven en werk van de monarch gepraat zou worden gaat nog door.

Actievoerdersgroep die meteen tegen het eerbetoon in opstand kwam, zei dat het een belediging is voor alle gekoloniseerde volkeren. “Wij roepen een ieder op om te verzamelen bij het standbeeld om 18.00uur, We vragen dat een ieder een kaars meebrengt, om eer te bewijzen aan de miljoenen doden en de handen die zijn afgehakt om deze monument van stedelijke infrastructuur te bouwen,” schreef de groep op haar Facebookpagina.

Leopold II, die over België regeerde van 1865 tot zijn dood in 1909, verwierf de Congo als een persoonlijke kolonie in 1885. Hij forceerde de gehele te werken op rubberplantages; wanneer een dorp onvoldoende rubber aanleverde konden de inwoners met de dood bestraft worden. Als de soldaten iemand executeerden, moesten zij als bewijs een afgehakte hand aanleveren bij hun commandant. Volgens schattingen zat het uiteindelijke dodental van zijn schrikbewind boven de tien miljoen.

Bruno De Lille, Brussels regionaal afgevaardigde Groen, vroeg zich af of het niet beter zou zijn om de slachtoffers van Leopold II te eren. “Moreel is deze optocht compleet verwerpelijk”, zei hij aan journalisten. “Dit is lachen met het leed van de genocideslachtoffers en hun nabestaanden.”

Volgens de schepen ging het eerbetoon puur om het erfgoed van Leopold. De intentie was om hulde te brengen aan de stedenbouwkundige stempel van de koning  in Brussel. Leopold liet het Justitiepaleis bouwen, de triomf­bogen in het Jubelpark, de Tervurenlaan, het Dudenpark ... Dat de bouwwerken gefinancierd werden met bloedgeld van de rubberplantages is blijkbaar een detail.

Standbeelden van Leopold II worden regelmatig aangegrepen om een politiek statement te maken dat het koloniale verleden van België aanklaagt. Zo werd het standbeeld op het Brusselse Troonplein in 2008 bloedrood geverfd.