Barack Obama's nieuwe missie: zwart succes veiligstellen

De Amerikaanse president Barack Obama lanceerde maandag het nieuwe vrijwilligersprogramma My Brother’s Keeper Alliance, dat levenslang succes onder jonge zwarte mannen moet helpen verzekeren. Obama lanceerde het programma bij de Lehman College in the Bronx, NY, tijdens een ronde tafel evenement over rassenrelaties in de VS.

My Brother’s Keeper Alliance was opgezet in 2014, na de moord op , en zwol sindsdien aan tot een onafhankelijke non-profit organisatie die nog lang nadat Obama uit het Witte Huis vertrekt zal bestaan. Het wordt gezien als het soort activiteit waar de eerste zwarte president van de Verenigde Staten zich mee zal bezighouden na de aankomende verkiezingen van 2017.

“Iedere jonge persoon in dit land heeft mogelijkheden en daarom zijn we vandaag hier bijeen. Omdat we geloven in de notie dat als je hard werkt in Amerika, waar je ook vandaan komt, wat je omstandigheden ook zijn en hoe je er ook uitziet, dit land een plek is waar je iets kan maken van je leven,” zei Obama. “We kunnen niet voor een ieder succes garanderen, maar we kunnen er wel naartoe streven om een gelijkwaardige kans te garanderen voor een ieder die bereid is ervoor te werken.”

Het doel van My Brother’s Keeper Alliance is om het gat waarin veel jonge mannen met een donkere huidskleur vallen, te dichten. De nonprofit zal geld verschaffen aan programma’s die zich richten op jonge zwarte en Latino mannen. Het programma zal focussen op onderwijs voor jonge kinderen en op programma’s die jonge mannen met een donkere huidskleur uit de gevangenissen moeten houden. Ook moet het hen voorbereiden op success wanneer ze de banenmarkt opgaan.

Volgens een memo van de White House is een vierde van de Afro Amerikaanse en Latino mannen tussen 16 en 24 niet aan het werk en niet op school. Het My Brother’s Keeper Alliance initiatief weerspiegelt een ander overheidsinitiatief dat Obama lanceerde in 2014, om kansen te scheppen voor minderheden in de VS. Dat programma heeft een budget van US$ 500 miljoen.  

Grote bedrijven als Pepsico, American Express en BET zijn erin betrokken; de eerste ronde van de fondsenwervernde activiteiten ervoor bracht US$ 80 miljoen op om programma’s te ondersteunen. Als directeur is aangesteld Joe Echevarria, een voormalige directeur van Deloitte, die opgroeide in de South Bronx. Zanger John Legend en voormalige NBA basketballer Alonzo Mourning zijn bestuursleden.

De lancering van het programma komt een week na de rellen in Baltimore. Obama zei dat tientallen jaren van geringe kansen ontevredenheid gezaaid hebben onder de minderheden. Hij zei dat het een gezamenlijke inspanning zal vergen om dat goed te maken.

“Deze kids zijn onze kids. Wij zullen profiteren of betalen voor wat zij worden. Dit is is mijn missie en die van First Lady Michelle Obama; niet alleen voor de rest van mijn presidentstermijn, maar voor de rest van mijn leven,” zei Obama.