Associatie van Afrikaanse, Caribische Staten 40 jaar

De Associatie van Afrikaanse en Caribische Staten (ACS) houdt op 4 en 5 juni een tweedaags evenement om haar 40 jarig bestaan te vieren. Het evenement, genaamd “Van Georgetown tot Sipopo en verder” wordt gehouden in het ACP secretariaat in Brussel.

https://youtu.be/eIrvTVcz0Iw 

Het omvat discussies, een foto tentoonstelling en culturele festiviteiten waarin de culinaire specialiteiten en de muziek van verschillende ACS regio’s worden gepresenteerd. De hoofdattractie van het evenement is de Ivoorse zanger Dobet Gnahoré met de Pan Afrikaanse dansgroep Badenya; daarnaast zijn er ook shows van het Caribisch gebied en de eilanden in de Stille Zuidzee. “De 40ste verjaardag van de ACP focust op regionale integratie, culturele diversiteit en het aangaan van strategische samenwerkingsverbanden voor de toekomst,” zegt de organisatie in een persbericht.

De ACS werd op 6 juni 1975 opgericht in Georgetown, Guyana en is sindsdien uitgegroeid tot een organisatie met 79 lidstaten, 48 uit Sub-Sahara Afrika, 16 uit het Caribisch Gebied en 15 uit de Stille Zuidzee. Het heeft een uniek gevoel van cohesie en solidariteit helpen bewerkstelligen tussen de voormalige koloniën, hetgeen het een krachtig platform maakt voor ontwillingslanden, waarop ze gezamenlijke standpunten kunnen innemen op kwesties van wereldbelang.

Het persbericht zegt dat een belangrijke focus van de viering betreft het versterken van regionale en intra-ACS relaties, zodat het beter gepositioneerd is om haar post-2015 ontwikkelingsdoelen te behalen. “Eén van de belangrijkste aandachtsgebieden waar de ACS landen op focussen, is het diversifiëren van onze samenwerkingsverbanden  buiten de EU om; met bijvoorbeeld potentiële ontwikkelingspartners en de opkomende economien,” zei ACS Secretaris Generaal Patrick I. Gomes.