Asielzoekers in geding tegen opvangorgaan

Tientallen asielzoekers en hun kinderen hebben een kort geding aangespannen tegen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), meldt de Gelderlander.

De mensen zijn tegen hun gedwongen verhuizing uit het asielzoekerscentrum in Almelo. “Ze moeten plaatsmaken voor nieuwkomers, maar zo'n verhuizing is heel ingrijpend voor de tientallen kinderen,” citeert de krant de hulporganisatie Defence for Children.

De mensen die het kort geding aanspannen zijn uitgeprocedeerde gezinnen en gezinnen die nog in de procedure zitten, samen 59 volwassenen en 53 kinderen. Defence for Hildren zegt dat niet alleen de asielzoekers zelf, maar ook B&W van Almelo en verschillende schooldocenten tegen de gedwongen verhuizing zijn.

Het COA houdt desalniettemin vast aan de verhuizing, die gepland staat in de week van 10 tot 14 augustus. Het orgaan wil de gezinsopvanglocatie bij het reguliere azc trekken, maar Defence for Children voert daarentegen dat voor kinderen die vaak al getraumatiseerd zijn, het keer op keer verhuizen heel schadelijk is voor hun ontwikkeling.

De organisatie staat de gezinnen bij en heeft een advocaat voor ze geregeld. De gezinnen zouden verspreid worden ondergebracht in andere locaties van het COA. Het kort geding dient op 5 augustus voor de rechtbank Den Haag.

Bron: De Gelderlander