Apengeluiden en bananenlied voor Ajacied in Den Haag

Ajacied Riechedly Bazoer moest vandaag rauw racisme doorstaan in het Kyocera stadion waar zijn club speelde ADO Den Haag.

Joop.nl vertelt dat iedere keer dat Ajacied Riechedly Bazoer aan de bal was, er oorverdovend oerwoudgeluid uit het ADO-vak klonk.  De stadionspeaker maande het publiek net voor de rust tot kalmte, maar het oerwoudgeluid van de supporters ging over in het bananenlied.

Daarna moest de moeder van de voetballer het ontgelden. ‘Bazoer, Bazoer, je moeder is een hoer’, zongen de ADO-aanhangers.

KNVB: "We leggen de beelden en rapportages voor aan de aanklager."

Tot grote ontsteltenis van andere supporters onderbrak de scheidsrechter de wedstrijd niet en leek ook voetbalcommentator Arnold Bruggink doof voor hetgeen op de tribunes plaatsvond. Hij claimde later dat hij het niet had gehoord.

De verantwoordelijkheid voor het stilleggen van duels ligt overigens sinds 2005 bij de thuisclubs. Scheidsrechters mogen bij spreekkoren de wedstrijd wel staken. 

Op Twitter lieten sommige supporters zich wel uit over het voorval. Volgens het NOS zal de KNVB de aanklager betaald voetbal laten kijken naar het voorval. "Oerwoudgeluiden zijn vreselijk. We leggen de beelden en rapportages voor aan de aanklager betaald voetbal", liet de voetbalbond via Twitter weten.

Het NOS sprak met trainer Frank de Boer die het een "schandalige vertoning" van een deel van de ADO-aanhang vond. "Alles wordt gedaan om je uit het spel te halen en daar vormt dit ook een onderdeel van. Wij moeten onze benen laten spreken en er stoïcijns mee omgaan. Dat heeft Bazoer fantastisch gedaan. Een groot compliment voor hem, maar we moeten dit niet accepteren. Niet op de velden, niet in Nederland."