Amnesty: Meer dan 60.000 vluchtelingen op de Griekse eilanden

De enorme toestroom van vluchtelingen en migranten op de Griekse eilanden, drijft een al slecht functionerend ontvangstsysteem tot het uiterste. Het laat zien dat de Europese leiders er niet in slagen de vluchtelingencrisis adequaat aan te pakken.

Amnesty International roept vandaag de EU-leiders op meer te doen om de vluchtelingencrisis aan te pakken. De regeringsleiders zijn bijeen in Brussel, waar vandaag de EU-top begint. 

Slechte omstandigheden opvang

Uit een recente Amnesty-missie naar de Griekse eilanden bleek dat nieuw aangekomen vluchtelingen en migranten, onder wie veel kinderen, onder slechte omstandigheden worden opgevangen. In de detentiecentra zitten te veel mensen en is de hygiëne slecht. De toiletten zijn verstopt, de matrassen vies, er is een gebrek aan lakens en droge kleding, en niet voldoende warm water en elektriciteit). Vluchtelingen moeten vaak in de open lucht slapen, zoals in havens. Door een slechte planning, een ineffectief gebruik van EU-geld en de crisis in Griekenland, kan het land de stroom vluchtelingen en migranten niet aan.

Falend Europees migratiesysteem

De humanitaire crisis in de Egeïsche Zee is meer dan een Griekse tragedie: het is het product van een falend Europees migratiesysteem. De EU-leiders die deze week samenkomen moeten erkennen dat de onhoudbare druk op grensstaten als Griekenland en Italië voortvloeien uit falend Europees migratiebeleid. Er moeten effectieve oplossingen komen om de wereldwijde vluchtelingencrisis het hoofd te bieden en de verantwoordelijkheid eerlijker over de EU te verdelen.

De omvang van de crisis

Uit onderzoek van Amnesty blijkt dat tussen 1 januari en 22 juni van dit jaar ten minste 61.474 vluchtelingen zijn aangekomen op de Griekse eilanden. In heel 2014 waren dat er 43.500. Door meer grenscontroles, een hek op de landgrens met Turkije, en doordat veel migranten terug naar Turkije worden gestuurd, maken de meeste vluchtelingen en migranten de reis naar Europa over zee.

Griekenland moet zijn kustwacht, politie en eerste opvang op de eilanden voldoende uitrusten voor de toestroom van vluchtelingen. Daarnaast moet de EU in actie komen. De plannen om migranten over de EU te verdelen kunnen de last voor Griekenland en Italië op korte termijn verlichten. Daarnaast is vooral behoefte aan veiligere en legale routes naar Europa voor vluchtelingen. Daarbij horen meer plekken voor hervestiging en een uitgebreider ontvangst- en asielsysteem.