Amerikaanse veiligheidsauthoriteit stopt met etnische profilering "natural hair"

TSA, het Amerikaanse overheidsdepartement belast met de luchtvaart- en transportveiligheid, heeft aangekondigd dat vrouwelijke zwarte reizigers niet meer uit de rij geplukt zullen worden alleen omdat ze hun haar “natural hairstyle” hebben.

“TSA heeft een informele overeenkomst bereikt met de ACLU voor meer trainingen voor agenten. Etnische profileren is niet toegestaan door TSA. Het is niet alleen een fout beleid, maar ook nog een ineffectieve veiligheidstaktiek,” schreef TSA in een verklaring in april. De ACLU is de American Civil Liberties Union, een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor de vrijheden en rechten van Amerikaanse burgers.

De overeenkomst tussen TSA en ACLU is het resultaat van klachten door Malaika Singleton en Novella Coleman, twee zwarte vrouwen die zeiden dat ze op luchthavens gestopt waren en hun haar willekeurig onderzocht was.

Coleman, die dreadlocks heeft, vertelde dat ze wel vaker uitgezonderd was. Singleton ook. “De eerste keer dat het me overkwam was ik geschokt. Ik had het niet verwacht. Ik voelde me aangerand,” vertelde ze.

In 2012 maakte Solange Knowles -de zus van Beyoncé- al gewag van de TSA maatregel, nadat ze tijdens door veiligheidsambtenaren van de Miami Airport uit de rij werd gelicht en haar afro onderzocht werd. 'My hair is not a storage drawer (Mijn haar is geen opbergla),' tweette ze.

Een TSA woordvoerder verklaarde later aan CNN dat de röntgen en beeldtechnologie van de veiligheidsapparatuur alleen de contouren van de reiziger tonen en dat die hetzelfde zijn voor iedere persoon. “Als de omgeving rond het haar is aangemerkt, dan heeft de machine waarschijnlijk een afwijking opgepikt; misschien een haarspeld of haarverlenging, maar misschien ook een mogelijke bedreiging.”

TSA heeft sindsdien –als reactie op de klachten- een Disability and Multicultural Division opgericht die moet toezien dat het beleid, de procedures en de uitvoering van veiligheidscontroles voldoen aan de vrijheden en rechten van de reizigers.

De TSA agenten zullen speciale trainingssessies krijgen, waarin op “rasneutraliteit” zal worden gefocust en waarin speciale aandacht zal worden besteed aan hoe om te gaan met vrouwelijke Afro Amerikaanse reizigers. De eerste serie trainingen zullen worden verzorgd bij de Los Angeles International Airport, één van de luchthavens die is genoemd in de klacht van de ACLU.