Aissatu Djaló startte haar uitzendbureau in haar huiskamer met uitzicht op de toekomst

Door Mischerélla Clarinda

Het profiel op de website van  (29), stichter en directeur van , presenteert vriendelijk ogende verpleegsters en jonge doktersassistenten. Het is ook de kern van hetgeen waar Go Flexit zich op focust: het bieden van de hoogst mogelijke zorgkwaliteit in samenwerking met leergierige zorgprofessionals, die hun werk niet alleen met kwaliteit maar ook met de nodige plezier uitoefenen." Met Go Flexit wil Djaló continuiteit bieden aan haar cliënten.

Djaló is van West Afrikaanse afkomst en groeide op in Friesland. Haar bedrijf is gevestigd aan huis in Baarn. Go Flexit is maar net een paar maanden van de grond, maar het staat als een trots bewijs dat Djaló er niet vies voor is om haar handen uit de mouwen te steken. Ze werkt momenteel nog in de zorg, maar aan ambitie ontbrak het niet. En toch, dat terzijde, een van haar drijfveren om zelf iets te gaan ondernemen was juíst haar 11-maanden oude zoontje. 

Veels te weinig tijd

"Ik wilde meer tijd doorbrengen met mijn zoontje en ik kan zeggen dat dat aardig is gelukt", vertelt ze trots." Na  haar zwangerschapsverlof moest ze weer aan het werk, een fulltime-werkweek in de zorg, wat neerkomt op 40 uur per week. Na de bevalling is ze weer gaan werken in het ziekenhuis, in capaciteitsmanagement.  

"Om na de bevalling weer op de werkvloer te staan viel mij erg zwaar. Je bent ruim twaalf uur op een dag bezig en van huis. Dat betekende dat ik mijn kindje maar heel weinig zou zien. Daarnaast snakte ik naar flexibele werktijden. Dan ga je nadenken en kom je toch uit op uiteindelijk voor jezelf beginnen", blikt ze terug.

Van inspiratie naar Kamer van Koophandel

Ze had al ervaring in de zorg, was bekend met het "plaatje", dus de beslissing was snel gemaakt. Ze ging op onderzoek uit. "Ik ging me verdiepen in hoe je vanuit huis kon ondernemen zonder startkapitaal. Daarmee sluit je financiële risico's tot een op een zekere hoogte uit. Dat bleek uiteindelijk niet eens zo heel moeilijk te zijn. Er was hiervoor geen startkapitaal nodig en ik kon zo beginnen." Ze lanceerde de website en Go Flexit werd verankerd bij de Kamer van Koophandel. 

Tijdrovend en slopend

Een eigen uitzendbureau starten vanuit je eigen huiskamer klinkt misschien als een sprookje in de oren, maar er kleven volgens de nieuwbakken zelfstandige onderneemster toch ook een aantal nadelen aan het vak: je moet je bedrijf promoten om zo de beste opdrachtgevers binnen te slepen en dat kan erg tijdrovend en slopend zijn, vertelt ze. "Het is een groeiende markt en het kan best moeilijk zijn om dié ene opdrachtgever binnen te halen. Dat is en blijft een risico waar je niet omheen kunt." Ze vond daarom een prima compromis tussen werk, zelfstandig ondernemen en moeder zijn, door voorlopig drie dagen in de week te blijven werken. 

Als boodschap aan andere jonge mensen met een ondernemersdroom, zegt ze dat die allereerst het verschil moeten herkennen tussen 'iets willen voor jezelf' of 'iets willen' voor de buitenwereld. Als je echt iets wil, dan lukt het je ook. Dan kom je er echt wel." 

Potentie van de kandidatuur

Eigenlijk doet Djaló niet aan speciale wervingstechnieken en kijken wie het meest in haar "straatje" past. "Het belangrijkste van een kandidaat is zijn of haar potentie," zegt ze. maar ze benadrukt wel dat ze vindt dat potentievolle kandidaten met een  afro-achtergrond meer uit de schaduw mogen stappen en op de voorgrond mogen treden.

"We zijn er inderdaad voor iedereen, maar wij staan voor diversiteit op de werkvloer. Uit ervaring weet ik dat het heel lastig is om als Nederlander met een afro-achtergrond binnen te komen bij een groot bedrijf. Je ziet toch dat er in de realiteit anders wordt geselecteerd dan alleen op talent of potentie. Het overkwam mij bijvoorbeeld wel eens dat een wit persoon met exact hetzelfde cv werd voorgetrokken. Gelukkig is dat iets wat Go Flexit absoluut niet doet. Het is in ieder geval wel belangriijk dat je een cv hebt waar je u tegen zegt."

Ardbeidsdiscriminatie geen reden tot rancune

Toch zijn voor de directeur van Go Flexit de stagnerende cijfers voor zwarte sollicitanten die worden aangenomen en de toenemende arbeidsdiscriminatie in Nederland, geen reden tot rancune:  "Go Flexit staat voor iedereen. Ben je zwart, dan mag je komen solliciteren. Ben je wit, dan ben je ook van harte welkom om te solliciteren."

Djaló is maar drie maanden de trotse eigenaresse van Go Flexit, maar heeft al meerdere opdrachtgevers aan werknemers geholpen. Ze hoopt dit in de loop van het jaar dit te verdubbelen. Djaló ziet de toekomst met hoge en vooral positieve verwachtingen tegemoet.