AI bespreekt etnisch profileren op La Haine Art Festival

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International gaat tijdens het La Haine Art Festival in op het probleem van etnisch profileren door de politie.

Het vindt plaats op zaterdag 9 april in Rotterdam; het is geïnspireerd door de Franse film La Haine uit 1995 over grootstedelijkheid, rellen en politiegeweld. Naast La Haine worden ook de Britse films The Hard Stop – over de dood van Mark Duggan – en de korte film La Rage vertoond.

"Etnisch profileren is een vorm van discriminatie en daardoor in strijd met de mensenrechten."

Tijdens een talkshow onder leiding van Nawal Mustafa, projectmedewerker bij Amnesty International wordt verder gesproken over artistieke expressie, identiteit en protest tegen onrecht en geweld. Gasten bij de talkshow zijn onder meer Sinan Çankaya– cultureel antropoloog en deskundige op het gebied van diversiteit en politie; de cast van The Hard Stop; en Mike Redman– musicus en filmmaker.

“Etnische minderheden worden in Nederland vaker onderworpen aan politiecontroles dan ‘witte’ Nederlanders. Etnisch profileren is een vorm van discriminatie en daardoor in strijd met de mensenrechten. Daarom is het een belangrijk onderwerp in ons mensenrechtenwerk,” zegt Amnesty Nederland. De organisatie verricht voor eerlijke en effectieve politiecontroles op straat.

The Hard Stop

Deze Britse documentaire (2015) van George Amponsah verhaalt over Mark Duggan, een jonge man die in 2011 in Tottenham, Londen, door de politie op straat werd doodgeschoten. Hij was ongewapend. Zijn dood leidde tot ernstige ongeregeldheden in het land waarbij vijf mensen omkwamen. In een latere rechtszaak werd Duggans dood als ‘rechtmatig politieingrijpen’ bestempeld. De film volg twee vrienden van Duggan die inzicht geven in hun leven waarin ze worden geconfronteerd met discriminatie, politiegeweld en uitzichtloosheid. De film werd tot beste documentaire verkozen bij de National Film Awards UK ieind maart en gaat begin juli in Engeland in première. 

Inspiratiebron La Haine

Twintig jaar geleden zag La Haine van regisseur Mathieu Kassovitz, met onder meer acteur Vincent Cassel, het licht. De film gaat over een jonge man van Noord-Afrikaanse afkomst die door de politie bewusteloos wordt geslagen. In de nasleep hiervan breken onlusten uit in de buitenwijken van Parijs. We volgen drie vrienden van het slachtoffer die proberen om te gaan met hun frustraties en woede over het voorval en hun dagelijkse leven in de banlieus. Het La Haine Art Festival borduurt hierop voort: acht Rotterdamse makers vieren en onderzoeken grootstedelijkheid, en de relatie tussen kunst, het leven in de grote stad en woede.

Het festival vindt plaats in het Pakhuis, Westelijk Handelsterrein, Rotterdam