ADO Den Haag verbant 22 supporters

ADO Den Haag heeft 22 mensen die oerwoudgeluiden maakten voor Ajacied Riechedly Bazoer per direct een verbod voor het Kyocera Stadion gegeven voor uit- en thuiswedstrijden.

ADO zegt dat de identificatie een eerste resultaat is van een onderzoek naar de daders. Met behulp van speciale apparatuur werd een dadergroep van ongeveer zo tot 30 aangewezen die tijdens de wedstrijd tegen Ajax apengeluiden maakten zodra Bazoer aan de bal kwam.

Naast de verbanning voor uit- of thuiswedstrijden van ADO, moeten de daders als het aan de club ligt de eventuele financiële schade van ADO betalen. Verder gaan hun namen naar het Openbaar Ministerie, dat de zaak ook onderzoekt. Dat moet nog bepalen of er strafrechtelijke vervolging mogelijk is.

Eerder vandaag maakte mensenrechten organisatie D’Hero bekend aangifte te zullen doen tegen de racistische ADO supporters. “D'HERO ziet het ten gehore brengen van oerwoudgeluiden gericht tegen een persoon van Afrikaanse afkomst als een schending van de mensenrechten en in strijd met artikel 137 in het Wetboek van Strafrecht. Deze daad kenmerkt zich als een uiting van afrofobie,” zegt de organisatie in een persbericht.

Ook Ajax heeft inmiddels aangegeven aangifte te zullen doen. “Dit biedt justitie meer mogelijkheden'', zei een woordvoerder.