700 aangiftes tegen Zwarte Piet tijdens Keti Koti festival

Ruim 700 mensen deden op Keti Koti Festival aangifte tegen Zwarte Piet. “Het aantal is boven verwachting”, aldus een optimistische Jerry Afriyie van de Stichting Nederland Wordt Beter.

“In 2011 lanceerden wij onze campagne ‘Zwarte Piet is Racisme’ op Keti Koti. Toen wilde bijna niemand met ons praten. Vier jaar later doen ruim 700 mensen aangifte wegens groepsdiscriminatie en aanzetten tot discriminatie van de figuur Zwarte Piet. We komen dichterbij een inclusieve Sinterklaasviering,” zegt hij.

De politie maakte inmiddels bekend al 300 aangiftes te hebben ontvangen. Deze zijn op donderdag aan het begin van de middag overgedragen. Daarna is het aantal nog meer dan verdubbeld. Vrijdag zal Nederland Wordt Beter honderden nog niet ingeleverde aangiftes die woensdagmiddag zijn verzameld bij politiebureau Van Leijenberghlaan 15 in Amsterdam overhandigen.

De aangifte woensdag tijdens het Keti Koti Festival is onder meer gericht tegen de NTR -die het Sinterklaasjournaal uitzendt-, en winkelketens als De Bijenkorf, V&D, Blokker, Hema en Albert Heijn. De aangevers sluiten zich aan bij de aangifte die diezelfde ochtend door Jerry Afriyie werd gedaan namens stichting Nederland Wordt beter.

De organisatoren van de 1 juli aangifteactie zijn Stichting Nederland Wordt Beter, New Urban Collective, Zwarte Piet Niet en Stop Blackface.

Nederland Wordt Beter zegt dat een ieder die de zaak steunt nog aangifte kan doen tot en met maandag 6 juli. Het aangifteformulier is te downloaden via www.nederlandwordtbeter.nl.

Eerder veroordeelden het Nederlands College van de Rechten van de Mens, de Amsterdamse rechtbank, anti-discriminatie organisatie Artikel 1 en andere organen Zwarte Piet al als een ‘racistisch stereotype’.