250,000 kinderen in Zuid Soedan bedreigd door ondervoeding

De levens van bijna een kwart miljoen kinderen staan op het spel omdat de voedselsituatie in Zuid-Soedan steeds nijpender wordt, zegt UNICEF vandaag. De crisis is een gevolg van het aanhoudende conflict, een afname van de voedselvoorraden van huishoudens en de krimpende economie.

Volgens de laatste voorspellingen is het aantal mensen dat te maken heeft met een ernstig tekort aan voedsel verdubbeld sinds het begin van het jaar. Toen waren het ongeveer 2,5 miljoen mensen, nu wordt geschat dat het er 4,6 miljoen zijn, waarvan ongeveer 874.000 kinderen onder de vijf jaar. Dit is het hoogste aantal families dat zich in voedselcrisis bevindt sinds het begint van het conflict in december 2013.

UNICEF blijft waarschuwen dat kinderen die te maken hebben met gevechten zonder toegang tot medische hulp en voedsel moeite zullen hebben dit te overleven zonder de dringende humanitaire hulp in de conflictgebieden. "Ondanks alle vooruitgang die het afgelopen jaar gemaakt is met onze partners waardoor er meer kinderen dan ooit tevoren zijn behandeld tegen ondervoeding, staan de levens van vrouwen en kinderen - die alle mogelijkheden om met het conflict om te gaan al geprobeerd hebben - op het spel", zegt Jonathan Veitch, directeur van UNICEF in Zuid-Soedan. Als de kinderen in het land niet snel hulp krijgen, is de kans dat ze overlijden negen keer groter dan bij een gezond kind.

Bovenop de toch al slechte situatie zijn er door aanhoudende gevechten alleen al in de maand mei meer dan 100.000 mensen gedwongen te vluchten, waardoor ze hun belangrijke voedselvoorraden, vee en gewassen achter moeten laten. Ook zijn een aantal van UNICEF's voedselpartners door deze gevechten gedwongen om zich terug te trekken, en hun voedselvoorraden zijn geplunderd.

"Tenzij hulpverleners toegang krijgen tot het gebied om levensreddende goederen uit te delen aan kinderen en doorgaan met het aanleggen van voorraden voordat de wegen onbegaanbaar worden door de regen, zal de kwetsbare situatie uitgroeien tot een catastrofe", zegt Jonathan Veitch.

Dankzij verschillende programma's in de getroffen gebieden heeft UNICEF samen met partners al minstens 50.000 kinderen kunnen behandelen voor ernstige acute ondervoeding in 2015. Met een tekort van 75% aan fondsen, heeft UNICEF dringend $25 miljoen nodig om de levensreddende voedingsacties te vervolgen.