“Listen to Me Too”| sessie over de relatie tussen mannen, vrouwen en mansplaining

Op zondag 17 maart a.s. presenteert Stichting YouToday  ‘Listen to Me Too’, een interessante middag over de definitie van mannelijkheid, sexisme en de gevolgen van opgelegde rolpatronen. Aan bod komt het fenomeen mansplaining. Deze sessie vindt plaats in ontwikkelingscentrum Vrouw en Vaart aan de President Allendelaan 733 1068 VN in Amsterdam, van 12.30-14.00 uur.


Met de term mansplaining wordt geduid op wanneer mannen een vrouw iets proberen uit te leggen wat ze al lang weet, en waar ze zelfs meer van op de hoogte is dan de man zelf. Op deze middag worden op ludieke wijze de rollen omgedraaid. Aan de hand van stellingen, memes, tweets, Facebook posts en anekdotes delen vrouwen hun ervaringen en meningen met mansplaining. Het doel? Mannen bewust maken van de oorzaak, maar vooral van de gevolgen van hun gedrag. Listen to Me Too maakt onderdeel uit van ‘BoysToMen’, het project dat rolpatronen, gedrag, identiteit en de beleving van de positie van de hedendaagse man op interactieve wijze bespreekbaar maakt.

Dominantie

Mansplaining (een samenvoeging van man en explain) komt regelmatig voor, zowel privé als zakelijk. Het is een hardnekkig fenomeen waarbij mannen ervan uitgaan dat ze ergens heel veel verstand van hebben en de vrouw met wie ze in gesprek zijn helemaal niet. Zelfs niet over onderwerpen die haar aangaan. Er bestaat volgens sommigen zelfs een verband met de behoefte aan dominantie door mannen en geweld tegen vrouwen. Wat voor de een totaal onschuldig lijkt, heeft verstrekkende gevolgen voor de ander. Hoe ervaren vrouwen mansplaining? In hoeverre zijn mannen zich bewust van hun gedrag en gevolgen hiervan? Kunnen zij praktische handvatten krijgen om hun gedrag te veranderen? In de afsluitende editie van een reeks van BoysToMen sessies gaan mannen dit keer vooral luisteren.

Dorothy Blokland 

MC (Mansplaining Coach) van de middag is Dorothy Blokland. Dorothy is afgestudeerd aan de academie voor theater in Tilburg. Ze is bekend van de monoloog “De koningin van Paramaribo, een gevallen vrouw bestaat niet” naar het boek van schrijver Clark Accord.

Sinds 2017 staat ze regelmatig met Yahmani Blackman op het podium. Samen vormen ze het theaterduo Blakman&Blokland. Dorothy giet als geen ander het onderwerp mansplaining in een vorm dat zowel voor mannen als vrouwen tot de verbeelding spreekt: Een theatrale opzet, herkenbare voorbeelden met een vleugje zelfspot.

Het wordt een leerzame, interessante en vooral gezellige middag.

BoysToMen

Het project BoysToMen van YouToday maakt rolpatronen, gedrag, identiteit en de beleving van de positie van de man op een actieve en interactieve wijze bespreekbaar. Door in gesprek te gaan met mannen en vrouwen van verschillende afkomst, culturen en achtergronden wordt het onderwerp mannen en emancipatie vanuit verschillende perspectieven benaderd.

  • Datum: zondag 17 maart 2019
  • Inloop: 12.30-13.00 (inclusief lunch)
  • Programma: 13.00-14.30 uur
  • Locatie: Vrouw en Vaart - President Allendelaan 733 - 1068 VN Amsterdam
  • Bestel hier je gratis ticket
  • Meer Informatie: www.youtoday.nl