‘Guess Who’s Coming to Dinner Too?’ eert zwarte heldinnen

Bij WOW Amsterdam gaat op 29 juni open het community art project ‘Guess Who’s Coming to Dinner Too?’ van kunstenaar en cultureel activist Patricia Kaersenhout, waarin zij de niet-westerse heldin eert.

Het project is een voetstuk voor 36 vrouwen uit niet-Westerse culturen die zich hebben durven verzetten tegen onderdrukkers en zijn opgekomen voor gelijke rechten.

“Patricia Kaersenhout levert met dit project een reactie op ‘The Dinner Party’ (1979), het bekendste werk van feministisch kunstenaar Judy Chicago, en vormt een artistiek-inhoudelijke kritiek op de behandeling van de zwarte vrouw daarin. Geïnspireerd op het werk van Chicago toont Kaersenhout een installatie bestaande uit een grote, rijk gedekte eettafel in driehoeksvorm, vol van symboliek, waaraan 36 zwarte vrouwen, ‘heldinnen van verzet’, worden geëerd,” schrijft WOW Amsterdam in een persbericht.

Tijdens de opening op donderdag 29 juni voeren 36 mannen een ‘haka’ (ceremoniële dans van de Maori) op om deze vrouwen te eren. De mannen dragen kleden speciaal ontworpen voor de tentoonstelling. In de voering van de gewaden zijn afbeeldingen en teksten geprint over de 36 vrouwen. Door de performance worden de verhalen van de heldinnen letterlijk en figuurlijk door mannen gedragen.

Kaersenhout deed de afgelopen maanden research naar verborgen en vergeten verhalen, zoals ze dat vaker deed in haar oeuvre dat zich ontvouwt als een artistieke zoektocht naar de betekenis van onzichtbaarheid als gevolg van de Afrikaanse diaspora en het kolonialisme.

In haar werk schuilt de paradox van het onzichtbare te willen visualiseren en tegelijkertijd het onbenoembare er te laten zijn. ‘Guess Who’s Coming to Dinner Too?’ komt in samenwerking met AGA LAB, Het GildeLab en WOW Amsterdam tot stand.