‘De Grote Inhaalslag’; bewustwordingsproject over kolonialisme, racisme

Binnenkort gaat het project ‘De Grote Inhaalslag’, een bewustwordingsproject over kolonialisme en racisme, van start.

Het project heeft verschillende onderdelen en begint op 25 februari a.s. met de ‘Koloniale Kennis Marathon’. Onder het motto ‘Alleen als je weet hoe het was, kan het worden zoals het moet zijn’, worden er colleges over het koloniaal verleden van Nederland gegeven.

“Dé slavernij bestaat niet. Wel zijn er ontelbare onvertelde verhalen die onze standaard geschiedenislessen niet leren. Terwijl wij als Nederlanders gevormd zijn door dat niet-bekende, niet-gekende en niet-erkende verleden. Met een marathonsessie van vier uur aan colleges over het koloniaal verleden doen we een poging onze kennisachterstand op te vullen. Deze geschiedenis past natuurlijk niet in één programma. Daarom laat deze avond vooral zien dat er nog heel veel over ons verleden valt te vertellen en onze samenleving daar nog altijd de sporen van draagt” aldus de organisatie in een persbericht.

In acht etappes nemen deskundigen deelnemers mee door de geschiedenis van Nederland, Sub-Saharaans Afrika, Suriname en de Antillen. 

Hun colleges vormen een chronologisch overzicht van het koloniaal en slavernijverleden van Nederland in vergelijkend internationaal perspectief.

(Overgenomen van Waterkant.net. Programmabeeld door Raul Balai)