Rijksmuseum

Rijksmuseum vervangt kwetsende ethnische aanduidingen

Het Rijksmuseum gaat kwetsende etnische aanduidingen in haar collectie opsporen en die vervangen door neutrale termen, meldt Het Parool. 'Deze actie past in ons beleid om de traditionele eurocentrische blik kritisch te benaderen,' citeert de Amsterdamse krant Eveline Sint Nicolaas, conservator op de afdeling geschiedenis.

Zo werd het 'zwarte negerinnetje' op de foto van Hendrik Doyer uit het Suriname van het begin van de twintigste eeuw, omgedoopt tot 'Surinaams meisje'.

Tags: 

Rijksmuseum presenteert Suriname in Nederland

Op 24 november presenteert het Rijksmuseum in samenwerking met het Historisch Nieuwsblad de uitslag van een enquête waarin verschillende vragen rondom Suriname aan de orde komen. Het museum herdenkt dat Suriname op 25 november 1975 onafhankelijk werd. 

Waar staan we na 40 jaar onafhankelijkheid? Hoe kijken we terug op die 40 jaar? Hoe staat het met het Surinaamse zelfbewustzijn? Hoe ziet onze gemeenschappelijke toekomst er uit? Deze vragen komen vervolgens ook aan bod in een debat dat wordt gevoerd onder leiding van Noraly Beyer.

Tags: