afschaffing slavernij

PvdA Rotterdam steunt pleidooi voor vrij op Keti Koti

De PvdA in Rotterdam steunt het pleidooi van de Stichting Vrienden van het bevrijdingsfestival Keti Koti, dat iedereen in Rotterdam op 1 juli de afschaffing van de slavernij moet kunnen vieren.

PvdA-raadslid Peggy Wijntuin: ‘Vele Rotterdammers van Surinaamse, Antilliaanse en Kaapverdiaanse origine gedenken en vieren Keti Koti.

Tags: 

Zoetermeer herdenkt afschaffing slavernij vrijdag

Zoetermeer herdenkt op 3 juli de afschaffing van de slavernij in Suriname en Nederlandse Antillen, 152 jaren geleden. Zoetermeer is de stad waar 13% van de bevolking gerelateerd is aan de Surinaamse en of Antilliaanse bevolkingsgroepen.

Wethouder Taco Kuiper legt op vrijdag 3 juli om 16.00 uur een krans in Castellum Palensteyn.

Naast de grote steden, gedenkt en viert ook Zoetermeer de afschaffing van de slavernij. Reden hiervoor is dat het relatief hoge aantal van 16.000 mensen, waarmee de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap bijdraagt aan de Zoetermeerse samenleving.

Tags: 

Memre Waka 2015 drukbezocht

In de aanloop naar 1 juli, de dag waarop de slavernij in 1863 werd afgeschaft, deed op maandag 1 juni een grote groep mensen, sommigen gekleed in prachtige kledij, een memre waka door Amsterdam.

Het was de vierde keer dat de Stichting Eer en Herstel deze loop organiseert, als een herdenkingsoptocht langs Amsterdamse grachtenpanden die een geschiedenis met het slavernijverleden hebben.

De tocht werd afgesloten met voorouderverering en de proclamatie van de Keti-Koti-maand bij de plaquette voor het ambstwoning van de Burgemeester van Amsterdam aan de Herengracht 502.

Tags: 

Memre Waka 2015 op 1 juni

Stichting Eer en Herstel organiseert voor de vierde keer de Memre Waka, een herdenkingsoptocht langs Amsterdamse grachtenpanden die een geschiedenis met het slavernijverleden hebben.

De optocht vindt plaats op maandag 1 juni, laat de stichting weten. Juni is de Keti Koti maand en in de aanloop naar 1 juli, de dag waarop de slavernij in 1863 werd afgeschaft, staat de hele maand juni in het teken van de herdenking van het slavernijverleden en de viering van de bevrijding daarvan, zegt zij.

Tags: