Zwart onder Oranje | Stichting Nusantara Amsterdam

Een Nederland met veelal Amsterdamse burgers met een meervoudige culturele identiteit. Nieuwe Nederlanders die beschouwd mogen worden als een verrijking voor hun buurt, de stad en het land. Wat is er bekend over de afkomst van deze zeer grote en gevarieerde groep burgers? 

Wat weten wij wel?
Handel en slavernij, nalatenschap van de kolonisatie- en slavernijgeschiedenis in de overzeese gebieden, resulteerden in langdurige relaties van economische en militaire aard in West-Afrika (in ‘t bijzonder het huidige Ghana en Burkina Faso) en in Zuidoost Azië (in 't bijzonder Java, de Molukken, Sulawesi en Sumatra). Oude samenlevingen werden door nieuwe verdrongen in gebieden als Suriname, de voormalige Nederlandse Antillen en in Indonesië.

Wat weten wij nog onvoldoende?
Vandaag de dag is er nog weinig tot niets bekend over de Nederlandse periode in West-Afrika vanuit het perspectief van de West-Afrikanen of over de slavernij in Indonesië. Wat weet men over de koloniale oorlogen die Nederland voerde om bestuur over Indonesië te verkrijgen? In de 19de eeuw heeft Nederland meer dan 3000 Afrikanen uit vooral Ghana en Burkina Faso gerekruteerd om deel te nemen aan veldtochten, waaronder de Atjeh- en Padri-oorlog op Sumatra. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de nazaten van deze West-Afrikaanse voorouders gevochten in het KNIL tegen de Japanners en werden later bij de ‘politionele acties’ ingezet tegen de Indonesische nationalisten. Ook Surinamers en Antillianen werden in de Tweede Wereldoorlog en tijdens de koloniale oorlog ingezet.

Om deze (onbekende) koninkrijksgeschiedenis te ontsluiten en te delen met de rest van de samenleving wordt er onder de projectnaam ‘Zwart onder Oranje’ een serie cultuureducatieve activiteiten aangeboden bestaande uit lezingen en een expositie gewijd aan de diverse (etnischculturele bevolkings)groepen ‘Zwart onder Oranje’. 

We maken een begin met de jongere generatie, nazaten van tot onvrijheid gekoloniseerde, tot zichzelf verloochende, tot plantage- en huisslaaf gemaakte, tot vluchteling en tot vrijheidsstrijder gemaakte, tot christen en tot compagniesoldaat gemaakte, tot gouvernementslaaf en tot KNIL-militair gemaakte, tot Zwarte Piet en knecht-van-Sint gemaakte, tot rijksgenoot, tot allochtoon en tot medelander gemaakte, tot opium schuivend en tot harddrugverslaafd gemaakte, tot kaper en gijzelnemer gemaakte, tot inspraak bevorderend en participerend burger gemaakte, tot maatschappelijk en politiek geëngageerd gemaakte dienaren van het Koninkrijk der Nederlanden.

Programma
13.30 uur - Inloop
14.00 uur - Themalezing 'Gedeeld Verleden' door dr. Aminata Cairo (Universiteit Leiden) en dr. Fridus Steijlen (KITLV - KNAW)
15.30 uur - Lezing 'Rijksgenoten' door dr. Guno Jones (Vrije Universiteit)
16.45 uur - Opening expositie ‘Zwart onder Oranje’ 
17.15 uur Indo-Afrikaans / Surinaams buffet & borrel

 

Locatie: Bijlmer Parktheater

Anton de Komplein 240
1102 DR Amsterdam ZO

Plaats: 

Amsterdam

Datum: 

15 jan 2017 - 14:00
Voeg toe aan jouw agenda