Zwart Nederland. Tweedaags symposium/festival

Nederland kent in 2016 een hernieuwd interesse in kwesties rondom zwarte identiteit, Nederlands burgerschap en representatie. De discussies hierover zijn voor veel Nederlanders nieuw, met name op het moment dat er een link gelegd wordt met vier eeuwen koloniale geschiedenis. Toch kennen we in Nederland al ruim vijf eeuwen zwarte aanwezigheid.

In dit symposium willen we laten zien hoe de zwarte aanwezigheid in Nederland werd weergegeven in bijvoorbeeld kunst, cultuur en Nederlands erfgoed. Nederlanders zijn opgegroeid met het beeld van Zwarte Piet, maar wat is er nog meer? Hoe worden Zwarte Nederlanders in collecties van musea en culturele instellingen vertegenwoordigd en gerepresenteerd? In hoeverre draagt het culturele domein bij aan een hernieuwd interesse in de zwarte identiteit? En welke rol spelen de Diaspora en migratie?

Zwart Nederland verwijst naar de aanwezigheid, verbeelding en beeldvorming van zwarte aanwezigheid in Nederland en hoe dit is gevisualiseerd en vormgegeven in geschiedenis, beeldende kunst, erfgoed, podiumkunsten en film. Dit evenement vindt plaats op zaterdag 8 en zondag 9 oktober.

Host: Anousha Nzume
Curator: Nancy Jouwe
Partners: Netwerk Slavernijverleden, Kosmopolis Utrecht, Nationaal Museum van Wereldculturen, Research Center for Material Culture en NiNsee.

Dag 1: Symposium Zwart Nederland

In een serie lezingen, panels en performances laten we een mix van wetenschappers, curatoren en makers aan het woord. Relaties tussen zwart burgerschap, migratie, (post)kolonialisme, kunst, erfgoed en de Nederlandse culturele identiteit komen aan bod. Daarbij is er ruimte om het historische perspectief te verbinden met hedendaagse ontwikkelingen. Wetenschappelijke en praktijkvoorbeelden worden toegankelijk en laagdrempelig besproken; we slaan een brug tussen theorie en praktijk, geschiedenis, erfgoed en kunst.

Sprekers zijn onder andere Gloria Wekker, Wayne Modest, Esther Schreuder, Quinsy Gario, Simone Zeefuik, Charl Landvreugd, Guno Jones, Ernestine Comvalius en Bart Krieger.

Locatie:  Museum Volkenkunde
Steenstraat 1, 2300 AE Leiden, 

Plaats

Leiden

Datum