Zwart en Revolutionair

Vanaf zondag 26 november is bij The Black Archives de nieuwe tentoonstelling ‘Zwart & Revolutionair: Het verhaal van Hermina en Otto Huiswoud’ te bezichtigen in Vereniging Ons Suriname aan de Zeeburgerdijk in Amsterdam. Het archief bevat meer dan 4.000 items boeken rondom zwarte geschiedenis in Nederland.

Een avontuurlijke strijd

In The Black Archives ontdekte New Urban Collective het verhaal van twee zwarte revolutionairen: een verborgen geschiedenis van een avontuurlijke strijd tegen kolonialisme, racisme en economische ongelijkheid. Otto was kind van tot slaaf gemaakte mensen in Suriname en Hermina kwam uit Brits-Guyana.

Ze vertrokken op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten waar zij terechtkwamen in de politieke kringen van het bruisende Harlem, New York. Vanaf de jaren 1920 reisden zij de wereld over en streken uiteindelijk neer in Amsterdam, waar zij actief werden bij Vereniging Ons Suriname.

Zwarte emancipatie in Nederland

Het verhaal van de Huiswouds laat zien dat er ook in Nederland een lange traditie van zwarte emancipatie is met ideeën over vrijheid en gelijkwaardigheid. Mede dankzij de Huiswouds vormde Vereniging Ons Suriname de bakermat voor een beweging die vocht voor de onafhankelijkheid van Suriname én tegen ongelijkheid in Nederland.

Tentoonstelling ‘Zwart en Revolutionair’

The Black Archives opent de tentoonstelling ‘Zwart en Revolutionair’. Middels unieke archiefstukken,  persoonlijke documenten van Hermina en Otto Huiswoud en kunstwerken van Iris Kensmil, Brian Elstak en Raul Balai maken zij een verhaal dat lang verborgen is gebleven weer zichtbaar. Bezoekers worden aangemoedigd om samen met The Black Archives deze geschiedenis te ontdekken. Het Amsterdam Museum heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de tentoonstelling.

OPENINGSWEEKEND

Zondag 26 november: Première Cinema Olanda Film met Wendelien van Oldenborgh. Houd de website en Facebookpagina van The Black Archives in de gaten voor het volledige programma. 
Website: 

The Black Archives

The Black Archives is een nieuw initiatief in Amsterdam rondom zwart erfgoed en bestaat uit verschillende boekencollecties, archieven en artefacten die de nalatenschap zijn van zwarte schrijvers en wetenschappers. De archieven bevinden zich in het pand van de Vereniging Ons Suriname aan de Zeeburgerdijk in Amsterdam. Vereniging Ons Suriname bestaat in 2019 honderd jaar en is de oudste zelforganisatie van migranten in Nederland.

BEZOEKERSINFORMATIE

  • Data: 26 november 2017 t/m 24 februari 2018
  • Openingstijden: Vrijdag t/m zondag, 10:00 - 18:00 uur
  • Entrée: €5
  • Toegang: In het pand is helaas (nog) geen lift aanwezig.

Plaats

Vereniging Ons Suriname / The Black Archives, Zeeburgerdijk 19b, 1093 SK

Datum