Zuid-Afrikaanse modemakers geven workshop in Tropenmuseum

Op zondag 19 november organiseert het Tropenmuseum het evenement Spice it! Jo'burg, over mode in Johannesburg. Leden van The Sartists - een creatief collectief uit deze Zuid-Afrikaanse stad - komen voor dit evenement naar Amsterdam en geven de workshop As it Seems, waarbij bezoekers compleet nieuwe items maken van oude spijkerbroeken.

Mode in post-apartheid Zuid-Afrika

Andile Buka, Kabelo Kungwane, Wanda Lephoto en Xzavier Zulu vormen samen The Sartists. Dit creatieve collectief komt voort uit de ‘born-free’ generatie, geboren na de afschaffing van het apartheidsregime. De jongens gebruiken mode om de vrijheidsstrijd van hun grootouders te eren en commentaar te leveren op de roerige geschiedenis van hun land. Hun werk bleef niet onopgemerkt: The Sartists werkten al samen met grote internationale merken zoals Converse, Levi’s en Adidas.

Programma: workshop, talk en rondleidingen

Het volledige programma is te vinden op de site van het Tropenmuseum en het F Naast de workshop van The Sartists kunnen bezoekers hun presentatie bijwonen over mode-activisme in Johannesburg, met kunstenaar Neo Matloga, Martijn Nekoui van MOAM en Seada Nourhussen van Trouw. Daarnaast geven mode-activist Janice Deul en Neo Matloga korte, persoonlijke rondleidingen door de tentoonstelling Fashion Cities Africa.

Over het Tropenmuseum

Het Tropenmuseum is een museum over mensen, gevestigd in een van de mooiste museumgebouwen van Nederland. Het indrukwekkende rijksmonument gelegen aan het Oosterpark, in het hart van Amsterdam Oost, dateert uit 1926. De imposante centrale Lichthal biedt een weids uitzicht op wat het museum te bieden heeft: een omvangrijke vaste tentoonstelling en regelmatig wisselende exposities waarbij de objecten stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen. Verhalen over universele menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. In het Tropenmuseum ontdek je dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn: mens.

 

Plaats: 

Tropenmuseum, LINNAEUSSTRAAT 2, 1092 CK AMSTERDAM

Datum: 

19 nov 2017 - 14:00
Voeg toe aan jouw agenda