Wandeling Zwarte Pioniers in Den Haag

WANDELING ZWARTE PIONIERS 
Startpunt Plein 1813

Wandeling Zwarte Pioniers in Den Haag

Wat is er in Den Haag aan sporen van het slavernijverleden te vinden? Vanuit de hoofdstad werden de koloniën bestuurd, en vele generaties inwoners hadden economische belangen in overzeese plantages. Maar de stad werd ook bezocht en bewoond door mensen uit Afrika en het Caribisch gebied. Sommigen spraken zich uit tegen het slavernijsysteem. Van Johan Maurits van Nassau Siegen tot Anton de Kom, de relaties tussen Den Haag en slavernij zijn zeer divers en boeiend.

Maak kennis met Hagenaars die plantages bezaten. En kom meer te weten over Caribische vrouwen die bij Haagse instanties hun rechten kwamen opeisen! De wandeling duurt 1 uur en drie kwartier. We starten vanaf Plein 1813 en eindigen bij Theater aan het Spui.

13 oktober nuttigen we daar gezamelijk een vegetarische maaltijdsoep met rijst/brood en salade. Aansluitend is er een Black Achievement toneelvoorstelling waarvoor u apart een kaartje kunt aanschaffen: Voor mijn kinderen.

27 oktober nuttigen we daar gezamelijk een driegangen menu van Moksi Patu (Caribische keuken). Aansluitend is er een Black Achievement toneelvoorstelling waarvoor u apart een kaartje kunt aanschaffen: Mijn (Bij)vrouw.

Uw wandelgids is Dr. Valika Smeulders. 
Dr. Valika Smeulders is freelance onderzoeker, gespecialiseerd in erfgoed, diversiteit en het koloniale verleden. Zij schreef over de presentatie van het slavernijverleden in Ghana, Zuid-Afrika, Suriname, Curaçao, Sint Maarten en Nederland (o.m. Op zoek naar de Stilte; Slavernij in Perspectief). Voor het Haags Historisch Museum onderzocht zij de sporen van het slavernijverleden in het bestuurscentrum van het Koninkrijk. Speciaal voor Theater aan het Spui begeleidt zij twee wandelingen die beginnen op Plein 1813.  

Dit programma is onderdeel van de Black achievement Month in oktober. De Black Achievement Month laat Nederland kennismaken met de ‘zwarte’ geschiedenis van Nederland via exposities, debatten, theater, dans en film. Er worden verhalen verteld over de slavenhandel, slavernij en de nalatenschap hiervan, maar er wordt ook gekeken naar de toekomst. Zo biedt de Black Achievement Month een podium aan zwarte rolmodellen en aan de bijzondere prestaties die zij leveren.

Website: www.pasadopresente.nl

Plaats: 

Den Haag

Datum: 

13 okt 2016 - 17:45 tot 27 okt 2016 - 17:45
Voeg toe aan jouw agenda