Vereniging Ons Suriname viert 101-jarig bestaan met expositie en festival over culturele (r)evolutie

Op 18 januari 2020 bestaat Vereniging Ons Suriname (V.O.S.) 101 jaar! Op zondag 19 januari as. vieren we dat tijdens . Vorige maand was de feestelijke opening van de tentoonstelling ‘Vereniging Ons Suriname: 100 jaar emancipatie en strijd’ met o.a. wethouder Touria Meliani. Sindsdien wordt de expo goed bezocht.

Culturele (r)evolutie - Sranantongo: van verboden taal van slaafgemaakten tot taal van de jeugd?

Tijdens het 101-jaar Ons Suriname festival duiken we met diverse artiesten, schrijvers, activisten en kunstenaars in de bijzondere geschiedenis van Surinamers in Nederland én we gaan in gesprek over actuele kwesties. Deze avond staat de culturele (r)evolutie van Surinaamse taal en cultuur centraal. 100 jaar geleden was het nog verboden om Sranantongo te spreken, vandaag de dag is het onderdeel van 'straattaal'. Hoe komt dat?

Te gast zijn o.a. de legendarische actrice en zangeres Gerda Havertong,  van hiphopcollectief SMIB en tevens auteur van het boek over 'straattaal' Smibanese 2.0. En met oud-activisten en auteurs van het boek 'Op zoek naar Papa Koenders' Jules Rijssel, Roy Wijks en Andre Reeder gaan we in gesprek over de emancipatiebeweging van Julius Koenders.

Tijdens het event krijgen bezoekers ook de gelegenheid om de expositie te bezoeken!

Expositie over 100 jaar Surinamers in Nederland

De expositie vertelt tevens een meeslepend verhaal van emancipatie, strijd en verzet vanuit het perspectief van Surinamers in Nederland. De vereniging heeft in haar honderdjarige bestaan vaak aan de voorhoede van de emancipatiestrijd van Surinamers gestaan. Personen zoals activisten Otto en Hermina Huiswoud, Eddy Bruma (van de culturele vereniging ‘Wie Eegie Sani’ die opkwam voor Surinaamse taal en cultuur) en kunstenares Nola Hatterman waren allen actief bij Vereniging Ons Suriname. Ontdek meer over deze verborgen geschiedenis in de expositie!

  • Wanneer? Zondag 19 januari 2020
  • Waar? Vereniging Ons Suriname / The Black Archives
  • Tijd? Avondprogramma 18: 30 (aanvang 19:00) - 22:00 uur
  • Entree? €7,50 | €5,- voor studenten en senioren   

Optreden en in gesprek met Gerda Havertong over haar ‘Kunst met inhoud’

​Gerda Havertong is een bekende actrice, zangeres, verhalenvertelster presentatrice. Geboren en getogen in Suriname kwam ze in de jaren ’60 voor een opleiding naar Nederland. Haar carrière bloeide in de jaren ’80 op, ze had (gast)rollen in diverse films, speelde in diverse theaterstukken en speelde ze in Sesamstraat.

"Ik kreeg mijn politieke educatie bij de vereniging Ons Suriname" zei mevr. Havertong. Via haar muziek, acteertalent en kunst wist ze een boodschap over te dragen. Onlangs stelde ze dat er Gerda Havertong zal enkele nummers voordragen, vervolgens gaan we met haar in gesprek over haar bewogen carrière en haar blik op culturele (r)evolutie. 

Culturele (r)evolutie: de emancipatie van Sranantongo tot 'de taal van de straat'

Met de auteurs van het boek 'Op zoek naar Papa Koenders' Andre Reeder, Roy Wijks en Jules Rijssen en de auteur van het Smibanese woordenboek Soortkil gaan we in gesprek over de culturele (r)evolutie van het Sranantongo en ‘de taal van de straat’. Koenders was al in de jaren ’40 met zijn krant ‘Foetoeboi’ al voorvechter van het Sranantongo. 100 jaar geleden was het nog taboe om de taal te spreken, tegenwoordig gebruiken jongeren in Nederland dagelijks woorden die uit het Sranantongo komen. Soortkil maakte het Smibanese woordenboek waarin de taal die vele jongeren spreken heeft vastgelegd en zijn visie op de ontwikkeling van deze taal uit een zet.

"Mati, fesa, pata: dagelijks gebruiken jongeren in Nederland woorden die uit het Sranantongo komen, de taal die ontstond op de Surinaamse plantages en lang werd onderdrukt. Er zit een rijke geschiedenis achter de ‘taal van de straat’." Lees hier het artikel via oneWorld.nl: van Mitchell Esajas.

Plaats: 

Vereniging Ons Suriname / The Black Archives, Zeeburgerdijk 21, 1093 SK Amsterdam

Datum: 

19 jan 2020 - 18:30
Voeg toe aan jouw agenda