(T)Huis? - THE SHIFTING CONCEPT OF HOME

In samenwerking met gastcurator Sasha Dees programmeert CBK Zuidoost de tentoonstelling (T)HUIS- THE SHIFTING CONCEPT OF HOME.  Iedereen kent het gevoel: “Ik ben thuis”.  Thuis is voor velen synoniem aan huis.  Daar waar je huis staat, is je thuis.  Met het kleiner worden van de wereld is de definitie van (t)huis niet altijd zo duidelijk meer.  In deze expositie verkent  Sasha Dees  verschillende definities  van dit begrip. 

Kunstenaars: Sophie Ernst, Marijke Everts, Antonio Jose Guzman, Anne Verhoijsen, Ruud Lanfermeijer, Myriam Mihindou, Astrid Nobel, Akiko Sato, Studio Maky.

  • Opening donderdag 27 augustus om 17 uur
  • Locatie: CBK Zuidoost, Anton de Komplein 120, 1102 DR Amsterdam
  • Gratis toegang
  • Te zien t/m 24 oktober

Thuis is een geografische locatie zoals het land van je staatsburgerschap of het land waar je bent geboren. Thuis is waar je woont, leeft en werkt. Het is de plek waar je familie en je vrienden zijn.

Maar thuis is ook een gevoel. Het is waar je je  veilig en comfortabel voelt. Het is de geur en smaak van eten en drinken. Thuis zijn kleuren en vormen,  muziek, theater en kunst. Thuis is dat wat je kent, waar je jezelf kan zijn, waar je hoort.

Welke definitie van thuis wordt er gehanteerd als er in de politiek of in de media wordt gezegd: “als het je niet bevalt, ga je maar naar huis”. Wat is thuis voor die persoon? Is diegene wellicht al gewoon thuis of is dat überhaupt een locatie waar die persoon heen kan, of wil gaan. En is degene die dit zegt of schrijft zelf wel thuis?

Zelfs met een Europees paspoort kunnen we niet zomaar besluiten overal te gaan wonen en werken. Staatsburgerschap, grenzen, visa, taal, bankrekening, educatie, werkervaring, oorlog en mensenrechten maken het niet altijd mogelijk om te kiezen om naar huis te gaan, om thuis te zijn...

 

Plaats

Amsterdam ZO

Datum