SuperSymphonics | VMBO speelt klassiek

SuperSymphonics in de Bijlmer: 180 brugklassers geven na 10 weken een concert

 

  • Het SuperSymphonics-concert in de Theaterzaal van de OSB (Gulden Kruis 5)
  • Donderdag 15 juni 2017 om 14:30 uur.  

'Een streetwise jongen die een dwarsfluit in handen kreeg, zag je denken 'wat moet ik hìer nou mee', maar toen hij hoorde dat hij één van de belangrijkste partijen had binnen het orkest, was hij om. Alle leerlingen zijn op hun eigen manier betrokken. Het is geweldig om te zien dat ze elkaar bij de les houden', vertelt Modeste Breukers, muziekdocent van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB) in Amsterdam-Zuidoost.

Op de OSB in Amsterdam-Zuidoost gebeurt al een paar jaar iets bijzonders. Alle brugklassers doen mee aan het orkestproject SuperSymphonics van Muziekcentrum Zuidoost i.s.m. het Leerorkest. Onder schooltijd krijgen 180 leerlingen les op een symfonisch instrument en geven na tien weken repeteren als orkest een optreden. Op donderdag 15 juni 2017 geeft de huidige lichting brugklassers hun concert.

OSB muziekdocent Modeste Breukers is erg enthousiast. 'De orkestlessen vinden tijdens de reguliere muziekles plaats. Het is zo gaaf dat de leerlingen na een paar lessen op hun instrument al samen spelen in een orkest. Het effect van samenspelen is groot. De leerlingen leren om goed te kijken en te luisteren naar de dirigent. Ze krijgen een besef van de functie van hun instrument binnen het orkest en leren basisvaardigheden op een instrument. We trekken dat door naar de sociale vaardigheden die leerlingen op deze manier ook spelenderwijs ontwikkelen.’

Concert van 180 leerlingen: ontroerend

Het hoogtepunt is het concert dat ze na 10 weken geven, vertelt Modeste. ‘Dan heb je de ouders, mentoren, collega-docenten en schoolleiding, die met trots, vaak ook geëmotioneerd, zitten te kijken naar de musicerende leerlingen. Dan weet je waar je het voor doet. Het is iets onbeschrijfelijks, iets onvergetelijks mooi wat ze meemaken in deze, soms nogal harde, maatschappij.’

Acht muziekinstrumenten en een koor

SuperSymphonics is een orkestproject van tien weken. Op de OSB doen alle brugklassen mee en sinds dit jaar ook de Kunstklas (3 VMBO-T). Ze krijgen les van externe vakdocenten op viool, cello, contrabas, dwarsfluit, trompet, trombone, slagwerk, gitaar of koor. Bij het concert spelen ze ingestudeerde stukken en doen een groepsimprovisatie. Muzikaal leider en dirigent Wouter Hakhoff bedacht de opzet van de lessen en schreef de arrangementen. Bij het componeren gaat hij uit van wat de leerlingen geleerd hebben, zoals het spelen van loops met verschillende noten.

De eerste SuperSymphonics-groep op OSB startte in maart 2014. SuperSymphonics bouwt voort op het succesvolle concept van het Leerorkest op de basisschool (www.leerorkest.nl). Of SuperSymphonics voortgezet kan worden, is nog onbekend. Er is een nieuwe subsidieaanvraag gedaan bij diverse fondsen.

Op donderdag 15 juni 2017 is het SuperSymphonics-concert in de Theaterzaal van de OSB (Gulden Kruis 5) om 14:30 uur. Het duurt ongeveer een half uur. U bent van harte welkom! Meld u even aan via pr@leerorkest.nl.

 

Plaats: 

Amsterdam

Datum: 

15 jun 2017 - 14:30
Voeg toe aan jouw agenda