Srefidensi on Tour

Srefidensi on Tour. Een fotoproject over de Surinaamse geschiedenis van verzet. 

Vier symposia reflecteren op Sara Bloklands zoektocht naar koloniaal verleden.    

Met o.a Quinsy Gario en Ben Krewinkel                                                     

Srefidensi verzamelt, beschouwt en onderzoekt foto’s over de Surinaamse geschiedenis van verzet en emancipatie voorafgaand aan de onafhankelijkheid in 1975. Het fotoproject is een gezamenlijk initiatief van Sara Blokland (beeldend kunstenaar, onderzoeker en curator) en FOTODOK. Bezoek de vier mini symposia in Utrecht en Amsterdam op 19, 24, 27 en 29 juni bij FOTODOK, het Amsterdam Museum, het Tropenmuseum en Vereniging Ons Suriname. Gedurende vier avonden in Amsterdam en Utrecht gaan verschillende kunstenaars en onderzoekers in op een aantal verhalen en geschiedenissen die in Sara Bloklands onderzoek naar boven kwamen. Het visuele beeld van Surinaams protest, de symboliek van identiteit en de hedendaagse verbeelding van het koloniale verleden staan hierin centraal. Naast deze lezingen wordt de film ‘Srefidensi’ van Blokland en kunstenaar Jaya Pelupessy te zien en wordt de gelijknamige kranten gepresenteerd.

Over Srefidensi

Er is in Nederland nog veel onbekend over ons koloniaal verleden. Zijn we nog te veel bezig met de vraag goed of fout? Sara Blokland verdiept zich in het Surinaamse koloniale verleden met Srefidensi. Zij voelt zich een buitenstaander die de codes van de Surinaamse cultuur niet goed kent, maar ook een insider vanwege haar Surinaamse vader. Wat heeft zij gevonden in haar zoektocht naar het koloniaal verleden in de foto-archieven, wat viel haar op? 

Hedendaagse kunstenaars bieden een nieuw perspectief op het koloniaal verleden, zoals momenteel te zien in de tentoonstelling Cinema Olanda: de Nederlandse inzending voor de Biënnale van Venetië dit jaar.

Met bijdrage van Charl Landvreugd, Guinsy Gario, Alex van Stipriaan, Michiel van Kempen, Ben Krewinkel, Cary Markerink e.a.De symboliek van de Surinaamse vlag

Zaterdag 24 juni 14.00-17.00

Gastspreker: Charl Landvreugd

Locatie: Het Amsterdams Museum

Adres : Kalverstraat 92 Amsterdam

 

De avond van het Surinaamse fotoboek

Dinsdag 27 juni 19.30-22.30

Gastsprekers: Ben Krewinkel, Carl Haarnack Locatie: FOTODOK

Adres: Lange Nieuwstraat 7 Utrecht

 

De protest mars; een onbekend inheems verzet

Donderdag 29 juni 14.00-17.00

Gastsprekers: Ellen- Rose Kampel

Locatie: Tropenmuseum /RCMC

Adres: Linnaeusstraat 2 Amsterdam

 

 

Plaats: 

Amsterdam, Utrecht

Datum: 

24 jun 2017 - 14:00 tot 27 jun 2017 - 17:00
Voeg toe aan jouw agenda