SKIN DEEP #9 – DUBBELBLOED

NIET WIT,NIET WIT, MAAR OOK ‘NIET ZWART GENOEG’?


Tijdens , over de liefde werd het onderwerp al aangeraakt: gemengde relaties en hun kinderen. Het bleek stof voor een avond op zich.

Want hoe is het om op te groeien met een witte en een zwarte ouder? Of als zwart kind geadopteerd door een witte familie? Opgevoed met twee culturen, maar waar voel je je dan thuis? En hoe ziet de buitenwereld jou? Niet wit, maar ook ‘niet zwart genoeg’? We gaan met gemixte gezinnen, kinderen, ouders en opvoeders praten over huidskleur, identiteit en belonging

Andrew Makkinga

Moderator Andrew Makkinga is presentator en momenteel werkzaam bij de VPRO. Geboren in Oeganda als zoon van een politicus, op zijn 9e geadopteerd door een Gronings gezin.

Hij presenteerde op de radio 3VOOR12XL, op televisie De Battle en Het Lagerhuis en verslaat sinds 2007 elke zomer in juli het North Sea Jazz Festival.

Ook is hij verbonden aan het digitale themakanaal Cultura van de NTR.

 


GASTEN:

Hilbrand Westra

Hilbrand Westra  (Jeong, Wón Seok) is in 1969 geboren in Zuid-Korea als de jongste zoon van een samengesteld gezin van negen kinderen. In 1973 arriveerde hij met zijn zus Joo Min in Amsterdam als adoptiekind van Friese ouders en kreeg hij de Germaanse naam Hilbrand. Hij werd de oudste vanacht geadopteerden.

Tot 1989 deed hij relatief weinig met zijn geadopteerd zijn en was zich niet cognitief bewust van de transculturele invloeden op zijn leven. Totdat een Summerschool in de Verenigde Staten zijn leven op de kop zette. Sinds die tijd houdt hij zich bezig met het fenomeen adoptie.

Hij studeerde Personeel & Organisatie en Arbeidssociologie en was werkzaam als HRM Manager voor internationale organisaties als ING en KLM. In 2003 veranderde zijn leven drastisch. Na een jarenlange studie Systemisch Bewustzijnsontwikkeling in Duitsland specialiseerde hij zich in transcultureel traumawerk en systemisch werk voor organisaties, waar hij in 2009 zijn werk van maakte. In 2015 werd hij Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor zijn verdiensten in het adoptieveld.                                                 

Tegenwoordig werkt hij als vrijgevestigde coach en trainer op het gebied van adoptie, transculturele ontwikkeling, organisatieontwikkeling en leiderschap en is hij opleider voor de School voor Systemisch Bewustzijn en lid van de InterSectionsGroup die zich inzet voor community leadership met mensen met een migratieachtergrond.

Foto is gemaakt door Lars van den Brink


Etchica Voorn 

Etchica Voorn (Amsterdam, 10 januari 1963) is blogger, schrijver, columniste en talentcoach en winnares van de OPZIJ Literatuurprijs 2018. Ze woont in Amsterdam, is getrouwd met Ko Pot en heeft een zoon. Samen hebben ze vier kinderen uit een eerder huwelijk.

In maart 2016 besloot Etchica het roer om te gooien en haar bedrijf Talentroom na negen jaar op een laag pitje te zetten. “Ik wilde inspiratie op doen voor een volgende stap in mijn leven. Op mijn blote voeten lopen voordat ik nieuwe schoenen zou aantrekken. Dat adviseerde ik duizenden anderen. Nu is het mijn beurt…”

Haar debuut “Dubbelbloed”, verscheen 3 september 2017 bij uitgeverij ‘In De Knipscheer’. Zowel in Nederland als in Suriname werd het boek met veel enthousiasme ontvangen en zijn de kritieken unaniem lovend. In maart 2018 verscheen de tweede druk en de derde druk is in januari 2019 een feit.

 Dubbelbloed  is een autobiografisch verhaal over haar leven als kind van een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder. In haar boek beschrijft zij haar culturele en persoonlijke zoektocht naar haar identiteit als dochter uit een bi-raciale relatie. Voorn zegt hierover: “Al een tijd terug wist ik dat ik over mijn dubbele roots wilde schrijven hoe ik hiermee ben grootgebracht en welke betekenis dat heeft in mijn leven. Het uitbrengen van het boek heeft mijn leven een positieve en drastische draai gegeven.”    

Na het verschijnen van haar boek neemt ze plaats in discussie panels over identiteit en diversiteit. In juli 2018 sleept ze met haar debuut de OPZIJ Literatuurprijs 2018 in de wacht en staat ze voor het eerst in het Bijlmerparktheater in een dubbelvoorstelling “Dubbelbloed” met theatermaker en schrijver Johannes Fretz. In oktober staat ze in de Melkweg met Babs Woordsalon met een speciale voorstelling met andere dubbelbloedige auteurs, spoken word artiesten en theatermakers.

«Nergens larmoyant of sentimenteel tekent ze openhartig haar herinneringen op in ragfijne trefzekere miniatuurtjes.» Uit het juryrapport van de OPZIJ Literatuurprijs 2018.


Milton Verseput 

Milton Verseput is sommelier bij restaurant Olivijn in Haarlem.

Hij is van Kaapverdische afkomst, geadopteerd vanuit Portugal toen hij 4 jaar oud was en opgegroeid op Texel.

Hij werkte eerder voor restaurants De Bokkendoorns en De Vrienden van Jacob. 

 


Joya Mooi

Joya Mooi is een zangeres met een voorliefde voor moderne jazz, R&B en hiphop. Met haar conservatorium-diploma op zak werkt ze momenteel aan haar vierde solo album dat in 2019 verschijnt.

Geïnspireerd door haar Zuid-Afrikaanse roots geeft Joya in haar muziek een persoonlijke inkijk in een generatie Amsterdammers die meerdere culturen kent.

 

Plaats: 

Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam

Datum: 

12 feb 2019 - 20:00
Voeg toe aan jouw agenda