SKIN DEEP #8: ZWARTE KUNST

ZWARTE KUNST IN THEATER, FILM EN MUSEA


Hoe werken zwarte makers in een witte kunstwereld? Zijn ze vrij in hun creativiteit of worden hun keuzes ook bepaald door witte kijkers en kopers? Welke deuren blijven dicht – of gaan ze nu juist allemaal open, onder het mom van diversiteit? Stephanie Afrifa gaat in gesprek met zwarte kunstenaars over hun werk en hun verhaal. Er wordt onderzocht hoeveel ruimte er is voor zwarte makers in Nederland en hoe poortwachters die ruimte bepalen.


GASTEN:

Michael Middelkoop

Michael Middelkoop is een jonge filmmaker die begon met het maken van films voor underground muzikanten en zich heeft ontwikkeld tot regisseur voor de grote Nederlandse artiesten.

Hij heeft een achtergrond in de reclamewereld, maar zijn laatste korte film Netflix & Chill leverde hem een plek op in de debuutcompetitie van het Nederlands Film Festival en op het prestigieuze Fantasia filmfestival in Montréal. Michael studeerde filmwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en brengt in zijn werk graag het normale en het absurde samen in één visuele wereld.

Charl Landvreugd                                                         

Kunstenaar Charl Landvreugd maakt sculpturen, installaties, foto’s en video’s en werkt als curator en schrijver.

Zijn jeugd in migrantenstad Rotterdam vormde de basis voor zijn denken over culturele identiteit en gemeenschap en een belangrijk thema in zijn onderzoek is de visuele uitdrukking van Afro-Europese kunstenaars.

  

Ira kip

Ira Kip groeide op in de culturele sector. Haar opleiding begon op de theaterdocentopleiding in Amsterdam waar ze zichzelf ontwikkelde als theatermaker. Ze studeerde af als regisseur aan de New School for Drama in New York, met een master in het regisseren en produceren van theater.

In 2010 startte ze met haar tweelingzus Ayra Kip het kunsteducatieproject Art Rules, waarbij een internationaal kunstenaarsteam workshops aanbiedt aan jongeren op Aruba en Curaçao om hun talent te cultiveren en te inspireren. Ira’s eerste toneeltekst was getiteld She’Baltimore en legt huiselijk geweld in de LGBTQ-gemeenschap bloot. Het stuk werd door de burgemeester van Baltimore bekroond.

Stephanie Afrifa

Moderator Stephanie Afrifa studeerde Comparative Arts & Cultural Studies in Rotterdam. Ze werkt als art consultant, curator en kunstblogger en wordt vaak gevraagd voor opinieprogramma’s en magazines als De Nieuws BV, PS, Het Parool en Grazia. Onder de naam C.A.S.H. adviseert, produceert en host zij voor projecten rondom de thema’s Culture – Arts – Self – Heritage. Afgelopen seizoen was zij vaste tafeldame bij DWDD.

Plaats: 

Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam

Datum: 

18 dec 2018 - 20:00
Voeg toe aan jouw agenda