Skin Deep #12

Skin Deep komt in de aanloop naar de Europese verkiezingen terug met een tweedelige editie die geheel in het teken staat van de politiek en verkiezingen. We zetten onze gesprekken over kleur, gelijkwaardigheid en ongemak door.

Volgens het Europees Parlement staat er bij de aankomende verkiezingen veel op het spel. Europa staat voor een aantal belangrijke politieke en internationale uitdagingen die ons allemaal raken. De laatste peilingen laten zien dat het Europees Parlement verdeelder is dan ooit. De opkomst van extreemrechtse partijen zal grote impact kunnen hebben op het Europese beleid van de komende vier jaar.

Extreemrechtse partijen trekken de laatste jaren met een nationalistische anti-migratieagenda grote groepen kiezers in West- en Oost-Europa. Le Front National in Frankrijk, de Vijfsterrenbeweging en Lega Nord in Italia, de AfD in Duitsland; ook in Nederland is er sprake van aanzienlijke groei van extreemrechtse partijen. Deze opmars van radicale partijen kan bijdragen aan het haatklimaat tegen migranten en zwarte Europeanen.

Aan de vooravond van de Europese verkiezingen praten we met aankomende Europese politici en de huidige Europarlementariërs over de opkomst van extreemrechtse partijen in Europa en hun invloed op thema’s als racisme en discriminatie.


Te gast zijn: 

Samira Rafaela, zij  werkt als landelijk projectleider inclusie bij de Politie Nederland. Zij is deskundige op het gebied van radicalisering, terrorisme en inmiddels ook polarisatie/maatschappelijke spanningen. 

Hiervoor werkte ze o.m. als bestuursadviseur voor de gemeente Amsterdam. Samira staat op nummer 3 van de lijst van D66 voor de Europese Verkiezingen.

Judith Sargentini, lid van het Europees Parlement namens GroenLinks. 

Zij startte de Artikel 7-procedure tegen het Hongarije van Orbán, waarvan ze in een lijvig onderzoeksrapport beargumenteert dat democratie, onafhankelijke rechtsstaat en mensenrechten onder druk staan.

Jessica de Abreu is een antropoloog en mede-oprichter van The Black Archives, een van de eerste historische archieven in Nederland die aandacht besteedt aan Zwarte geschiedenis in Nederland, en daarbuiten.

Ze is ook bestuurslid bij New Urban Collective, een netwerk voor studenten en young professionals van diverse culturele achtergronden. Daarnaast was zij ook algemene coördinator bij European Network of People of African Descent (ENPAD), een netwerk van zwarte politieke organisaties in Europa.

 

Kati Piri is een Nederlands politica van Hongaarse afkomst. Namens de PvdA is zij sinds 1 juli 2014 lid van het Europees Parlement.Koop je kaartje

Plaats: 

Rode Hoed Keizersgracht 102 1015 CV Amsterdam

Datum: 

20 mei 2019 - 20:00
Voeg toe aan jouw agenda