Sites of Memory Oost

Sites of Memory Oost is een locatievoorstelling en theatrale tour over de ‘verborgen verhalen’ uit de slavernij - en koloniale geschiedenis van Amsterdam. Het is een zoektocht naar ons gedeelde verleden, en ontmoeting in verhalen met vertellingen aan boord, performances en interventies vanaf de kade.

Sites of Memory Oost is het vervolg van de succesvolle voorstelling Sites of Memory die in 2016 plaatsvond rondom de theaterschool en de Amsterdamse binnenstad. Dit jaar is de voorstelling gericht op Amsterdam Oost, met partners en spelers uit Oost en historische locaties in Amsterdam Oost.

 

Dit jaar maken wij bewust de keuze om samen te werken met Poetry Circle Nowhere, productiehuis voor jonge mensen in Oost. Wat hen karakteriseert is dat zij met jonge kunstenaars werken en een achterban hebben met een diverse culturele achtergrond. De voorstelling wordt gemaakt door professionele spelers/ makers van Poetry Circle Nowhere in samenwerking met amateurspelers uit het netwerk van de diverse partners. De makers en spelers gaan een intensief traject in waarbij ze het slavernij -en koloniale verleden onderzoeken en hoe dat een relatie heeft met het heden. Sites of Memory Oost heeft een focus op Amsterdam Oost en richt het zich op de geschiedenis rondom de Verenigd Oost-Indische Compagnie (VOC). Dit linkt aan de geschiedenis van Amsterdam Oost, een stadsdeel waarvan een aantal straatnamen zijn naar eilanden en andere geografische begrippen in de vroegere kolonie Nederlands-Indië.

Sites of Memory Oost is een samenwerking tussen Amsterdam Roots Festival, Black Heritage Tours, Afrovibes Festival, Poetry Circle Nowhere en vindt plaats als onderdeel van Amsterdam Roots Festival van 21 t/m 25 juni. Zondag 25 juni komt een uitgebreide versie van de tour als onderdeel van Amsterdam Roots Open Air, met interventies in het Oosterpark en inhoudelijke gesprekken. 

21 – 25 juni 2017

Optredens:

  • 21 juni – 20:00 uur Try out
  • 22 juni – 20:00 uur
  • 23 juni – 20:00 uur
  • 24 juni – 14:00 & 20:00 uur
  • 25 juni – 14:00 uur

Doel van het Sites of Memory Oost:

- Om de vaak ongehoorde verhalen uit het slavernij verleden en koloniale geschiedenis vanuit een hedendaags perspectief te belichten. Professionals en amateurspelers verdiepen zich in de geschiedenis van slavernij in de stad en de rol en nalatenschap van de Verenigd Oostindische Compagnie (VOC.) Hierbij krijgen ze informatie van o.a. Stadsarchief, NiNsee, Mapping Slavery Project en eigen onderzoek. Juist in een tijd van polarisatie en politieke spanning is dit project relevant. Sites of Memory Oost gaat om het verbeelden van onze gezamenlijke geschiedenis, om diverse perspectieven te laten zien en onderling meer openheid en begrip teweeg te brengen

- Om jonge amateurspelers een impuls te geven en te koppelen aan professionele makers en begeleiders. Een impuls voor zo’n 14 amateurspelers afkomstig uit verschillende culturele lagen van de Amsterdamse bevolking om samen te werken. Onder leiding van professionals werken ze aan een voorstelling op locatie. Door amateurs en professionals te koppelen ontstaan interessante perspectieven van diverse hoeken van de stad en wordt daarnaast werk van hoge kwaliteit gepresenteerd.

- Een inhoudelijke en educatieve koppeling te maken aan de voorstelling met workshops en debatten tijdens Roots Open Air. Tijdens Roots Open Air is er een speciaal programma gericht op workshops en debatten waar Sites of Memory Oost onderdeel van is. Juist de verdiepende gesprekken en debat biedt context rondom de voorstelling.

- Om een basis te leggen voor een duurzame samenwerking tussen de partners namelijk Black Heritage Tours, Afrovibes Festival, Amsterdam Roots en Poetry Circle Nowhere. Deze voorstelling vormt onderdeel van een doorlopende samenwerking en voortzetting van Sites of Memory in Amsterdam.

Plaats: 

Amsterdam

Datum: 

21 jun 2017 - 20:00 tot 25 jun 2017 - 14:00
Voeg toe aan jouw agenda