Seydou Keïta

Untitled, 1949/51 © Seydou Keïta / SKPEAC/ photo courtesy of CAAC - The Pigozzi Collection, Geneva

In de jaren vijftig en zestig poseerde een bonte verzameling inwoners van de Malinese hoofdstad Bamako voor de lens van Seydou Keïta (1921-2001, Mali).

Bekijk

Men kwam naar Keïta’s studio om zich zo mooi mogelijk te laten portretteren: in jurken met opvallende stoffen en extravagante vormen, met statige hoofdtooien, of in een Westers pak met strikje, stoer leunend op een motorfiets of met een radio onder de arm. Zijn oeuvre toont een tijdsbeeld van Bamako’s transitie van een kosmopolitische stad in de voormalige Franse kolonie naar de trotse hoofdstad van een onafhankelijk Mali.

Keïta’s bijzondere archief van meer dan 10.000 negatieven kwam in 1992 aan het licht dankzij André Magnin, toenmalig curator van de collectie hedendaagse Afrikaanse kunst van Jean Pigozzi. Er werden moderne afdrukken van Keïta’s negatieven gemaakt waardoor zijn werk in de kunstwereld kon worden geïntroduceerd. Dit bezorgde hem internationale roem. De tentoonstelling in Foam bestaat uit gesigneerde moderne afdrukken en een ruime selectie aan unieke vintage prints.

Seydou Keïta – Bamako Portraits past in een reeks tentoonstellingen over fotostudio’s die Foam de afgelopen jaren presenteerde. De reeks is gebaseerd op de groeiende interesse in ‘vernacular photography’ en de onderkende sociaal-historische en artistieke waarde hiervan.

Bezoek Seydou Keïta – Bamako Portraits, andere tentoonstellingen en  als 

De tentoonstelling is gerealiseerd met dank aan de Contemporary African Art Collection (CAAC) - The Pigozzi Collection.

Foam wordt ondersteund door de BankGiro Loterij, De Brauw Blackstone Westbroek, Delta Lloyd, Gemeente Amsterdam, Olympus en de VandenEnde Foundation. 


 

Plaats: 

Foam, Keizersgracht 609, 1017 DS Amsterdam

Datum: 

6 apr 2018 - 00:00 tot 20 jun 2018 - 23:00
Voeg toe aan jouw agenda