Nigeriaanse schrijver en satiricus Elnathan John spreker 2020 Nelson Mandela Lezing

De spreker voor de 2020 ZAM Nelson Mandela-lezing is Nigeriaanse schrijver, satiricus en advocaat Elnathan John. John is een scherpzinnige en dynamische stem. Hij won meerdere literaire prijzen. Zijn essays en blogs werden onder andere gepubliceerd door The Guardian, Sunday Trust, Le Monde Diplomatique, The Economist, ZAM Magazine en Chimurenga Chronic. Als een onafhankelijke denker en een geestige criticus van machtsmisbruik en zelfverheerlijking, wordt John (1982) gevreesd voor zijn scherpte en bewonderd voor zijn moed en meeslepende woordkunst. 

Zijn eerste roman, Born on a Tuesday, werd in 2015 uitgegeven door Cassava Republic en vertaald in het Duits en Frans, dit jaar gevolgd door Be (coming) Nigerian. Een Gids en, zeer recent, zijn eerste stripboek in samenwerking met Alaba Onajin, On Ajayti Crowther Street. In 2019 was John ook jurylid van de Man Booker International Prize for Literature.

De Nelson Mandela-lezing is een initiatief van ZAM Magazine, platform van Afrikaanse vernieuwers in onderzoeksjournalistiek, fotografie, kunst en opinie. Patrons Femke Halsema (majoor van Amsterdam), Conny Braam (schrijver, voormalig president van de Nederlandse Anti Apartheid Beweging), Adriaan van Dis (schrijver), Hennah Draaibaar (producent), Marjan Goslings (voormalig rechter), Zakes Mda (schrijver, kunstenaar) ), Mpho Tutu (dominee) en Henk Wals (directeur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis). Nelson Mandela Lezing Ambassadeur Boris Dittrich (schrijver, senator, mensenrechtenactivist).

De lezing maakt deel uit van een veelzijdig spektakel met muziek, dans en poëzie. Het programma wordt aangekondigd in de 1ste week van januari 2020.

Plaats: 

Internationaal Theater Amsterdam, Leidseplein 26, 1017 PT Amsterdam

Datum: 

1 mrt 2020 - 15:30
Voeg toe aan jouw agenda