Masterclass Afrikaanse filosofie: Sophie Olúwolé in context

Ter ere van het verschijnen van de de Nederlandse vertaling van het boek Socrates en Orúnmìlà van de Nigeriaanse filosoof Sophie Olúwolé, organiseert het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) op 24 mei 2017 van 15:00 - 17:00 uur een masterclass Afrikaanse filosofie in het Academisch-cultureel centrum SPUI25 te Amsterdam.

  • Woensdag 24 mei, PM - 4:45 PM
  • Academisch-cultureel centrum SPUI25A
  • Spui 25, 1012 XA Amsterdam

15:00 - 16:00 uur: Introductie op ‘Afrikaanse filosofie’ door filosoof Grâce NdjakoIn deze sessie zal Grâce Ndjako een korte geschiedenis schetsen van de zoektocht en het discours rondom een eigen Afrikaanse filosofie. Het pleidooi voor een eigen Afrikaanse filosofie vindt steeds plaats binnen de context van het verzet tegen een specifieke politieke situatie: het kolonialisme. Wat opvalt is dat Europa, ook bij postkoloniale denkers, nooit echt ver weg blijkt te zijn. Allen pleiten zij ervoor het Afrikaanse denken ‘vrij’ te maken van het westerse denken opdat er een authentieke Afrikaanse intellectuele traditie kan ontstaan. Waar moet een Afrikaanse traditie op gefundeerd zijn?

16:00 - 16:45 uur: Bespreken teksten van Sophie Olúwolé o.l.v. filosoof Machiel KeestraDe teksten van Olúwolé zullen in kleine groepen worden gelezen en nader besproken. De volgende vragen staan daarbij centraal: Hoe vormt Olúwolé’s werk een reactie op andere denkers? Wat zijn Olúwolé’s ideeën over een ‘eigen’ Afrikaanse filosofie? De thema’s die tijdens deze bespreking aan de orde komen zullen tijdens het publieke vraaggesprek aan Olúwolé worden voorgelegd.

16:45 - 17:00 uur: Verplaatsen naar Singelkerk voor het vraaggesprek met Sophie Olúwolé

KOSTEN DEELNAME MASTERCLASS: € 9,99
LET OP: VIA VAN EVENTBRITE ZIJN DE TICKETS VERKRIJGBAAR

Plaats: 

Amsterdam

Datum: 

24 mei 2017 - 15:00
Voeg toe aan jouw agenda