Lezing: Rethinking the Origins of Genocide: Evidence from Africa and Implications for Prevention

De Amerikaanse politicoloog Scott Straus geeft op woensdag 12 september de NIOD-Jaarlezing in Holocaust- en Genocidestudies 2018. Zijn lezing met de titel Rethinking the Origins of Genocide: Evidence from Africa and Implications for Prevention zal gaan over het onderzoeken van situaties die bijna uitmondden in genocide.

  • Datum: 12 september 2018
  • Locatie: Aula, Universiteit van Amsterdam, Singel 411 in Amsterdam
  • Tijd: 15.30 uur

De meeste vergelijkende studies naar genocide vergelijken massaal geweld met massaal geweld. In deze lezing pleit Straus voor een andere benadering: het onderzoeken van 'negatieve situaties'. Straus analyseert gebeurtenissen die bijna resulteerden in genociden en hij gebruikt daarbij bronnen uit Sub-Sahara-Afrika. Straus ontwikkelde een interessante theorie wanneer gebeurtenissen wel en wanneer ze niet in genocide uitmonden door deze situaties te vergelijken met voorbeelden van daadwerkelijke genociden. Daarnaast bespreekt hij ook wat de gevolgen van deze theorie zijn voor genocidepreventie.

Over de spreker

Scott Straus (1970) is politicoloog en als professor werkzaam bij de Universiteit van Wisconsin-Madison. Zijn werk richt zich op de onderwerpen genocide, mensenrechten, Afrikaanse politiek en geweld. Straus is auteur van The Order of Genocide: Race, Power, and War in Rwanda (2006) waarmee hij verschillende prijzen won. Zijn meest recente werk is Making and Unmaking Nations. War, Leadership, and Genocide in Modern Africa (2015).

Image credits: (Invitation) Courtesy of the artist and Jack Bell Gallery, London Aboudia Daloa 29, 2011 Acrylic & mixed media on canvas 400x180 cm (00164)

Plaats: 

Universiteit van Amsterdam, Singel 411, Amsterdam

Datum: 

12 sep 2018 - 15:30
Voeg toe aan jouw agenda