Korzo Route d’Afrique | Majid Bekkas Afro-Oriental jazz trio

De magiër van de gnawablues - Majid Bekkas Afro-Oriental jazz trio 

De Marokkaanse multi-instrumentalist Majid Bekkas kocht zijn allereerste guembri (de driesnarige bas dat familielid is van de banjar) in 1974. Inmiddels heeft hij de ‘gnawa’ internationaal op de kaart gezet. Deze van oorsprong mystieke trancemuziek van de afstammelingen van West-Afrikaanse slaven klinkt al eeuwenlang bij speciale ceremonies. Tegenwoordig is ze een gelijkwaardige tegenspeler in allerlei cross-overs.

Bekkas put inspiratie uit jazz, blues, Indiase en AraboAndalusische muziek. Hij koos hiervoor als partners percussionist Khalid Kouhen en de Belgische saxofonist en fluitist Manuel Hermia. Samen bouwen ze met groot succes een magische brug tussen jazz en gnawa, tussen India en Afrika, het Oosten en het Westen. 

ROUTE D’AFRIQUE

Korzo is bij uitstek een zaal om jazz te programmeren” ondervond Perry Lehmann de oprichter van het Haagse jazz platform Projazz tijdens zijn concertbezoeken. Het publiek van beide organisaties kunnen zich tijdens Route d’Afrique verdiepen in verschillende Afrikaanse muziekstijlen en de verwantschap voelen met jazzmuziek. Afrikaanse en Caribische Roots stonden namelijk aan de wieg van muziekstromingen als jazz, blues en soul.

Denk hierbij aan het gebruik van percussie of de creatie van nieuwe instrumenten zoals de banjo, dat een rechtstreekse afgeleide is van het Afrikaanse snaarinstrument banjar. De banjo, hoofdzakelijk bekend uit de Amerikaanse folk, bluegrass en de oude New Orleans jazz, komt oorspronkelijk uit Afrika, of preciezer West-Afrika waar de meeste slaven vandaan kwamen die uiteindelijk in de nieuwe wereld terecht kwamen.

Deze reeks concerten serveert zowel verschillende muziekstijlen uit West Afrika, als een vernieuwende fusion tussen moderne jazz, blues en eeuwenoude Afrikaanse muziek.

 Meer info:  

Tijd: 20:30

Locatie: Korzo, Prinsestraat 42, 2513 CE Den Haag

Plaats: 

Den Haag

Datum: 

16 mrt 2016 - 20:30
Voeg toe aan jouw agenda