Kleurrijke tragiek

Op 13 mei presenteert Matthias van Rossum zijn nieuwe boek “Kleurrijke tragiek. De geschiedenis van slavernij in Azië onder de VOC” tijdens een bijeenkomst die is georganiseerd door academisch-cultureel centrum SPUI25, in samenwerking met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Ook andere sprekers zullen dan ingaan op het Azatische slavernijverleden.

Boekpresentatie
Woensdag 13 mei
Van 17:00 tot 18:30 uur
SPUI25
Spui 25-27, Amsterdam
(aanmelden via deze website)

Het Nederlandse slavernijverleden in Azië is nog altijd vrij onbekend. Tijdens deze bijeenkomst wordt de geschiedenis van het Nederlandse slavernijverleden in Azië tot leven gewekt door middel van beeldmateriaal en andere historische getuigenissen.

Het Nederlandse slavernijverleden in Azië is nog altijd vrij onbekend. Dat komt niet alleen doordat historici zich wat slavernij betreft lange tijd vooral op ‘de West’ richtten, maar ook - en misschien nog wel meer  - omdat het Aziatische slavernijverleden geen ‘gezicht’ heeft. Het heeft geen plaats in ons visuele collectieve geheugen.

Tijdens deze bijeenkomst wordt deze Aziatische geschiedenis tot leven gewekt door middel van beeldmateriaal en andere historische getuigenissen. Deze worden gekoppeld aan de meest recente wetenschappelijke inzichten.

Kees Zandvliet (Amsterdam Museum/ UvA) spreekt over museale objecten die in verband staan met de Aziatische slavernij. Historicus Remco Raben bespreekt de VOC-dienaar Jan Brandes (1743-1808) die in dienst van de VOC naar Azië reisde en tekeningen maakte van het alledaagse leven. Angelie Sens  laat  de representatie van slavernij in het toneelstuk Kraspoekol zien. Ook Matthias van Rossum brengt deze geschiedenis tot leven door middel van voorbeelden van slaven aan het woord in gerechtelijke stukken uit de VOC-tijd. 

De bijeenkomst wordt afgesloten met de presentatie van het boekKleurrijke tragiek. De geschiedenis van slavernij in Azië onder de VOC geschreven door Matthias van Rossum.

 

Plaats

Amsterdam

Datum