I Am Not Your Negro | Voices

Bijlmer Parktheater, Da Bounce Urban Filmfestival en Cinema Delicatessen vertonen de succesvolle film I Am Not Your Negro met een nagesprek.  

In 1979 beschreef James Baldwin in een brief aan zijn literaire agent zijn volgende project, Remember This House. Het zou een revolutionair en persoonlijk boek worden over drie vermoorde vrienden: Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. Bij Baldwins dood in 1987 waren slechts dertig pagina’s van het manuscript klaar.

In I Am Not Your Negro verbeeldt regisseur Raoul Peck het boek dat James Baldwin nooit afmaakte. Het resultaat is een radicaal, actueel onderzoek over ras in Amerika, waarbij Peck gebruik maakt van bijzonder archiefmateriaal en Samuel L. Jackson de teksten van Baldwin uitspreekt. De documentaire is een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige . De film stelt vragen bij de manier waarop Hollywood en de Amerikaanse samenleving met Afro-Amerikanen omgaan en uiteindelijk – via de levens en gewelddadige dood van Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. – waar Amerika voor staat. 

I AM NOT YOUR NEGRO won al verschillende prijzen op festivals waaronder de publieksprijs voor Beste Documentaire op het filmfestival van Berlijn en de People’s Choice Award op het filmfestival van Toronto. Ook kreeg de film dit jaar een Oscarnominatie voor Beste Documentaire. De film is in Amerika een groot succes en werd door de pers zeer lovend ontvangen:

“One of the best movies about the Civil Rights Era ever made".  ★★★★★ The Guardian
‘I Am Not Your Negro will make you rethink race’.  The New York Times

De film duurt 93 minuten. Na de film is er een nagesprek. De panelleden worden later bekend gemaakt.

Locatie: Bijlmer Parktheater

Anton de Komplein 240
1102 DR Amsterdam ZO

Plaats: 

Amsterdam

Datum: 

1 jun 2017 - 19:30
Voeg toe aan jouw agenda