Herdenking Elieser

Op 24 juni 2015 (ieder jaar de laatste woensdag van de maand juni) vaart een boot vanuit Amsterdam naar Ouderkerk aan de Amstel.

Daar wordt op de Portugees-Joodse begraafplaats Beth Haim, bij het graf van de tot slaaf gemaakte Elieser een herdenkingsceremonie georganiseerd.

Inmiddels als ruim 10 jaar geleden ontdekte historica Lydia Hagoort in het begrafenisregister dat er negen tot slaag gemaakten in een periode van veertien jaar op Beth Haim waren begraven. Organisator en initiatiefnemer van de plechtigheid is Perez Jong Loy, voorzitter van de vereniging Opo Kondreman.

Let wel, helaas is de boot capaciteit minimaal, onze excuses daarvoor, echter u bent van harte welkom om het event bij te wonen. U kunt Ouderkerk aan de Amstel met het openbaar vervoer bereiken met o. a. de Zuid Tangent lijn. Komt u met eigen vervoer, raadpleeg dan een routeplanner. De parkeertarieven, zo die er zijn, zijn op dorpsniveau 

LAAT DIT NIET ZOMAAR VOORBIJ GAAN. HET IS EEN UNIEKE GEBEURTENIS. EINDELIJK NA 2 JAREN OPONTHOUD, ZAL HET STANDBEELD VAN ELIESER EN DE ANDERE ANONIEME ONTVOERDE EN TOT SLAAFGEMAAKTEN, VOORZOVER BEKEND DE EERSTE AFRIKANEN DIE HIER VANWEGE DE SLAVERNIJ EEN BIJDRAGE LEVERDEN AAN DE NEDERLANDSE ECONOMIE EN DE HIER HUN LAATSTE RUSTPLAATS VONDEN,OFFICIEEL ONTHULD WORDEN EN OP ZIJN DEFINITIEVE PLEK KOMEN TE STAAN. VOLGENS ONZE TELLING HET 5E HERINNERING SYMBOOL IN NEDERLAND DAT REFEREERT AAN DE NEDERLANDSE TRANSATLANTISCHE MENSENHANDEL, IN HET BIJZONDER DE ROL DIE JODEN, ZELF OPGEJAAGD UIT PORTUGAL EN SPANJE NOTA BENE, HIERIN HEBBEN GESPEELD. ER ZULLEN MEER VOLGEN, DAAR ZIJN WE VAN OVERTUIGD. DE GESCHIEDENIS VAN TOT SLAAFGEMAAKTE AFRIKANEN ZAL NAAR WAARHEID HERSCHREVEN WORDEN, MAAR ONTHOUD U GOED, HET KOSTBAARSTE MONUMENT DAT DRAGEN WIJ IN ONS ZELF MEE, NAMELIJK HET MONUMENT VAN BESEF VAN VRIJHEID IN ONS HOOFD, IN ONZE GEEST. HET IS EEN LANGE WEG GEWEEST VAN ELIESER C.S., WE ZIJN ER NOG LANG NIET, MAAR WE ZIJN OP WEG EN DIE KARAVAAN VAN VRIJHEID IS NIET MEER TE STOPPEN. KOMT U HELPEN OM DE VAART IN DIE KARAVAAN TE VERHOGEN. KOM EN EER DIE MENSEN DIE OOIT DIE KARAVAAN OPSTARTTEN. KOM OP 24 JUNI 2015 NAAR OUDERKERK AAN DE AMSTEL, KOM NAAR ELIESER C.S.

Plaats: 

Oudekerk aan de Amstel

Datum: 

24 jun 2015 - 11:00 tot 17:30
Voeg toe aan jouw agenda