Ghana Thuis

Gespreksstof met Akwasi 

Ga op donderdag  14 december vanaf 17.30 uur mee in gesprek over de dingen waarmee we Ghana in huis halen. Zoals de Ghanese Fanti-kano die deel uitmaakt van de tentoonstelling ‘Ghana Thuis’. Onze host is rapper, acteur en presentator Akwasi. Amartey, Aretha-Pam Anpong en Untold Empowerment brengen elk een ode aan de kano en andere dingen uit deze expositie, en geven hieraan zo belang, betekenis en gevoelswaarde.

Thuis

Waar en wanneer voel je je thuis? Welke rol spelen objecten en tradities voor jou om een thuis te maken? Imagine IC en het Tropenmuseum startten hierover een reeks gesprekken met mensen in Zuidoost en heel Amsterdam voor wie het begrip thuis is verbonden met Ghana. Tussenresultaat is onze nieuwe tentoonstelling ‘Ghana Thuis’. Hierin tonen deelnemers hun persoonlijke emoties bij dingen die zij uitkozen uit de collecties van hun eigen leven en van het Tropenmuseum.

Zoektocht

Stephanie Queye koos uit het Tropenmuseum een Fanti-kano. Met die kano ‘in huis’ is Amsterdam voor haar meer thuis. Deze kano, tot 1975 in gebruik geweest voor de visserij, was door zijn omvang niet eenvoudig toe te voegen aan een tijdelijke tentoonstelling als ‘Ghana Thuis’. Intussen wakkerde Stephanie een gesprek aan over de waardering en betekenis van de kano, waarmee hij tóch deel is van het project.

Kano in Zuidoost?

Het Tropenmuseum en Imagine IC verkennen nu of de kano voor langere tijd in het huis van Imagine IC met de OBA kan worden tentoongesteld. En dus niet alleen als deel van ‘Ghana Thuis’. Daarvoor is het belangrijk dat we verder verkennen waarom Stephanie zulke sterke gevoelens hecht aan deze kano. En vooral ook of zij de enige is. Want erfgoed is dat wat we samen uitkiezen omdat het verwijst naar een verleden dat we naar de toekomst mee willen nemen.

Up to you!

Daarom willen we het gesprek uitbreiden. Dat doen we onder leiding van Akwasi, die als kind van Ghanese ouders opgroeide in Zuidoost. Ook zanger Amartey, spoken-word artiest  Aretha-Pam Anpong en dansgroep Untold Empowerment doen mee. Wat doet de kano hen? Praat ook mee! En luister daarbij naar de originele odes van Amartey, Aretha-Pam Anpong en Untold aan de kano en andere objecten uit de tentoonstelling.

Gespreksstof

Geef bij een hapje en een drankje samen meer betekenis aan ons dagelijks leven.

Imagine IC documenteert, presenteert en bespreekt het dagelijks leven in de grote stad van vandaag. Imagine IC wordt gefinancierd door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Amsterdam Zuidoost. Ghana Thuis is mede

mogelijk gemaakt door het Bankgiro Loterijfonds.        

PRAKTISCHE INFORMATIE

  • Op: 14 december
  • Tijd: 17.30 uur (inloop met hapje en drankje)
  • Locatie: Imagine IC & OBA - Bijlmerplein 393
  • Toegang: 5 euro
  • Aanmelden: o.v.v. ‘Gespreksstof Ghana Thuis’. 

 

PROGRAMMA

  • 17.30 uur: inloop met een hapje en een drankje
  • 18.00 uur: introductie van de kano, voordrachten en publiekgesprek
  • 19.30 uur: einde programma

 

 

Plaats: 

Imagine IC Bijlmerplein 393 1102 DK Amsterdam

Datum: 

17 dec 2017 - 17:30
Voeg toe aan jouw agenda