Fresku | Welkom bij de Fresku show

"Fresku is grappig en confronterend... Leuk te zien hoe Fresku moeiteloos in zowel het Antilliaanse als het Brabantse volksidioom kan schieten... In een sfeervol decor met mooie videoprojecties wisselt hij korte raps af met stand-upcomedy. De raps doet hij zonder muziek, waardoor de teksten uit nummers als Angst en Twijfel extra nadruk krijgen." de Volkskrant (3 sterren)

"Fresku is uiteindelijk op zijn best als hij niet voor de grap kiest, maar open en eerlijk over zijn eigen leven vertelt. Over zijn jeugd op de Antillen, toen hij geslagen werd door zijn vader. Over zijn imago als ‘emo-rapper’ en ‘oestrogeendweil’. En over zijn twee dochtertjes, die hij niet wil indoctrineren met zijn eigen denken. Op de momenten dat Fresku zich van zijn kwetsbare kant laat zien, heeft de vorm van het theaterprogramma een meerwaarde, omdat hij op het theaterpodium echt de rust en de ruimte kan nemen om zijn persoonlijke verhaal te vertellen." Theaterkrant (3 sterren)

Fresku | Welkom bij de Fresku show

Roerig, zo kun je de vroege jaren van Roy Reymound noemen. Als kind van een Nederlandse moeder en een Antilliaanse vader groeide hij deels op in een compleet blank milieu in Eindhoven, maar ook een compleet donkere omgeving op Curaçao. Hij droomde over een carrière in een artistiek beroep zoals zanger, tekenaar of schrijver, maar belandde in de riemenfabriek van Eindhoven. 

In de pauzes schreef hij zijn rapteksten en na het werk maakt hij persiflerende filmpjes met zijn beste vriend Teemong. De filmpjes werden duizenden keren gedeeld op het internet en de typetjes die hij daar neerzette werden BN’ers. Hij zette een track op het internet en had binnen no time een platencontract op zak. 

Na vier jaar trouwe dienst bij de riemenfabriek besloot hij toch zijn droom achterna te gaan als de woordkunstenaar Fresku. Dit resulteerde in drie albums met ieder vier sterrenrecensies in onder andere de Volkskrant, optredens op de grootste festivals zoals Lowlands en Paaspop, een uitverkocht Paradiso en mediaoptredens in De Wereld Draait Door, PAUW en 24 uur met. Zijn samenwerking met Teemong resulteerde in miljoenen views op YouTube met bekende typetjes als Gino Pietermaai en Willy Keurig. 

Innerlijke oorlog
Fresku voelt een noodzaak om het leven en de wereld te begrijpen. Hij voert een soort innerlijke heilige oorlog, met als belangrijkste wapens poëzie en humor. Als een schilder stelt hij zijn liedjes samen waarin alles gedetailleerd wordt uitgewerkt. Beladen thema’s worden afgewisseld met ontlading in de vorm van satire en persiflages. De bijbehorende video’s, gemaakt door zijn creatieve wederhelft Teemong, zijn afwisselend controversieel, emotioneel, humoristisch maar vooral indrukwekkend. 

Eén ding mag duidelijk zijn: Fresku heeft een hoop te vertellen en te delen. Niet alles kan hij kwijt op een plaat of tijdens een festival. In het theater wisselt hij zijn scherpe raps af met grappige persiflages en zien we of hij zijn heilige oorlog gaat winnen, of dat hij het moet afleggen.

Plaats: 

Amsterdam

Datum: 

3 mrt 2017 - 20:30
Voeg toe aan jouw agenda