FREEDOM RIDE TO MEPPEL: LANDELIJK PROTEST TEGEN ZWARTE PIET

Dit jaar wordt de nationale Sinterklaasintocht in Meppel georganiseerd. Kick Out Zwarte Piet (KOZP) doet een beroep op alle Nederlanders om op zaterdag 14 november naar Meppel te komen om samen een statement te maken voor een Sinterklaasfeest dat niet kwetst. KOZP eist zichtbare verandering van het racistische figuur Zwarte Piet. Zolang deze verandering op zich laat wachten, zullen wij de aandacht hiervoor blijven opeisen door middel van vreedzaam protest bij de landelijke Sinterklaas intocht.

KOZP wordt hierbij geinspireerd door de Freedom Riders die in de jaren zestig in de Verenigde Staten protesteerden tegen racisme en discriminatie, met name in het busvervoer. Honderden mensen waren, ondanks de risico’s, bereid tot burgerlijke ongehoorzaamheid om op te komen voor een betere toekomst voor henzelf, hun kinderen en de samenleving.

OPROEP TOT RESPECTEREN VAN MENSENRECHTEN

Wij roepen de burgemeester van Meppel op om ons recht op vrijheid van vergadering en betoging én ons recht op vrijheid van meningsuiting te respecteren. Vorig jaar leidde het besluit van de burgemeester van Gouda tot onnodige escalatie, buitenproportioneel politiegeweld en de massa arrestatie van vreedzame demonstranten. De Ombudsman heeft bepaald dat elke aanhouding voor het dragen van een anti-Zwarte Piet t-shirt onrechtmatig is en in strijd is met de mensenrechten. Alle gemeenten zijn verplicht zich hieraan te houden.De Verenigde Naties hebben in navolging van de Ombudsman benadrukt dat het recht van demonstranten om op een betekenisvolle plaats én tijd vreedzaam te demonstreren gerespecteerd moet worden, zonder dat zij hoeven te vrezen voor geweld van tegen-demonstranten of de politie.

MET EEN FREEDOM RIDE BUS NAAR DE INTOCHT

Vanuit Amsterdam zullen bussen naar Meppel vertrekken. De tijd en plaats van is afhankelijk van het programma van Meppel, hier volgt meer informatie over. Meld je aan via het onderstaande formulier.

EEN FEEST VOOR ALLE KINDEREN

Alle kinderen hebben recht op een omgeving waarin ze niet met racistische stereotype beelden worden geconfronteerd die hun zelfbeeld aantasten. Volwassenen houden Zwarte Piet in stand. Onze boodschap is dan ook gericht op de aanwezige volwassenen, Omroep NTR en het Sinterklaasjournaal, de gemeente Meppel, de sponsoren van de intocht en alle andere volwassenen in de Nederlandse samenleving.

KOZP wil dat het Sinterklaasfeest een feest voor álle kinderen wordt en dat racisme in de Nederlandse samenleving wordt uitgebannen. Elk excuus of beschuldiging dat ‘de kinderen hier de dupe van zijn’ is misplaatst, en bedoeld om Zwarte Piet in stand te houden zonder rekenschap voor de Nederlandse kinderen en volwassenen die bewust gekwetst worden.

Volg de pagina voor updates en check voor meer informatie de website www.stopblackface.com/kozp

Mail voor meer informatie naar: KOzwartepiet@gmail.com

Facebook Pagina: Freedom Ride to Meppel 2015 – Kick Out Zwarte Piet
https://www.facebook.com/FreedomRideToMeppelKOZP

Facebook evenement: Landelijk Protest Tegen Zwarte Piet in Meppel
https://www.facebook.com/events/1663141497296801/

Plaats: 

Meppel

Datum: 

14 nov 2015 - 11:00 tot 18:00
Voeg toe aan jouw agenda