Een Ander Land | Urias Boerleider

Scrupuleuze verkenningstocht naar onderlinge grenzen.  In Een Ander Land, onder regie van Urias Boerleider, brengt de zelfmoord van de bi-sexuele zwarte jazz-drummer Rufus zijn zus Ida en zijn blanke vrienden tot nieuwe inzichten in zichzelf en hun onderlinge relaties.

 

'Een Ander Land', naar de roman van James Baldwin, geeft een pregnant beeld van een lost generation, gedoemd om te overleven in een onbarmhartige stad: een kunstenaarsgemeenschap in de marge scene van New York. Centraal in het stuk staat de zelfmoord Rufus.

 

Met de stedelijke jungle van New York en Harlem als achtergrond gaan de vrienden op een scrupuleuze verkenningstocht naar de grenzen tussen blank en zwart, man en vrouw, vrouw en vrouw, maar vooral tussen mannen onderling.

 

Ida, de zus van Rufus en een aankomend zangeresje, en zijn vrienden proberen een manier van leven en overleven te vinden in een wereld 'bitter van bedrog en gevaar en de kans(angst voor) op verlies'. Vilvaldo, de blanke schrijver in de dop, tracht op alle mogelijke manieren achter zijn ware seksuele gevoelens te komen. Eric, de homoseksuele acteur idem dito. Richard, de plotseling succesvol geworden auteur van een detectiveroman, ziet zijn huwelijk met de gefrustreerde Cass op de klippen lopen.

 

Net als Baldwin in zijn roman belicht Boerleider op een confronterende wijze de thema’s homoseksualiteit, racisme en eenzaamheid, die vijftig jaar geleden speelden. Op indringende wijze geeft hij de thema’s de relevantie van vandaag mee.

 

De mix van amateurs en professionals waarmee Boerleider voor dit stuk werkt, geeft een extra dimensie aan de uitvoering. Het rauwe, het zoeken naar balans en de onderlinge relaties van de acteurs doen denken aan de verkenningstocht van de kunstenaarsgemeenschap.

 

De Cubaanse kunstenaar Inti Hernandez maakt met zijn speciaal voor dit stuk ontworpen speelvloer en decor de stad zichtbaar en voelbaar. 

Ticket: € 11,00

Plaats: 

Bijlmer Parktheater, Anton de Komplein 240, 1102 DR Amsterdam ZO

Datum: 

24 mei 2018 - 20:00
Voeg toe aan jouw agenda