De gezamenlijke geschiedenis van Suriname en Nederland

De Nederlandse identiteit kent veel internationale facetten. Een ervan is de Surinaamse, die overigens ook weer uit verschillende identiteiten bestaat. Nederland en Suriname hebben een band die getekend is door de geschiedenis van de slavenhandel en die van de contractarbeiders, die kwamen nadat de slavernij officieel was afgeschaft. Hoe heeft deze band zich gevormd door de tijd heen? En wat betekent deze gezamenlijke geschiedenis?

Op zaterdag 17 juni organiseert Initiatives of Change (IofC) een lezing en optreden in de Paleiskerk in Den Haag om stil te staan bij de gezamenlijke geschiedenis van Nederland en Suriname. Spreker Lothy Bouwe-Day (rechts), geboren in Suriname in 1954, werd al vroeg geconfronteerd met de effecten van het slavernijverleden. Als kind van een Surinaamse moeder en een vader uit voormalig Brits Guyana vertelt ze over de impact van het dekolonisatieproces, de onafhankelijkheid en de daarop volgende dictatuur in Suriname. En ook hoe ze als zwarte nazaat haar positie in het post-koloniale Suriname en later in de Nederlandse multiculturele gemeenschap moest opeisen. Op 17 juni deelt ze haar persoonlijke verhaal in woord en lied samen met het multiculturele Koor Sinafir dat haar verhaal zal illustreren met liederen uit het Keti Koti repertoire. Voorafgaande aan de lezing is er in de Paleiskerk voor de liefhebbers een Surinaamse lunch en in de ochtend kun je deelnemen aan een wandeling langs het Haagse slavernijverleden.

Aanmelden

Meld je aan via het online formulier: http://iturl.nl/sn0-cVY (link is external).
We vragen een bijdrage van €5,- voor de lunch en €10,- als tegemoetkoming voor de onkosten van deze middag. 

Praktische informatie

Dag: zaterdag 17 juni 2017
Tijd: 13:30 - 16:30
Lunch (optioneel): 12:30 - 13:30
Locatie: Paleiskerk, Paleisstraat 8 te Den Haag
 

Het Koor Sinafir

Het Koor Sinafir is een multicultureel gemengd koor uit Almere. Sinafir komt van Singi Nanga Firi wat in het Sranantongo ‘zingen met gevoel’ betekent. Ze gaven eerder al concerten in onder andere Amsterdam en Nijmegen. Op 17 juni treden zij voor het eerst op in Den Haag. 

Keti Koti: het verbreken van de ketenen

Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Keti Koti is een jaarlijks terugkerende nationale feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij. De naam stamt uit het Sranantongo, een creooltaal ontstaan in Suriname, en betekent ‘Ketenen Gebroken’.
Op 1 juli aanstaande vindt in het Oosterpark in Amsterdam de Keti Koti viering plaats, nadat daar de dag ervoor de officiële herdenking van de afschaffing van de slavernij heeft plaatsgevonden. Op 17 juni, twee weken daarvoor, organiseert IofC in Den Haag een dag met als doel meer te leren over deze gezamenlijke geschiedenis van Suriname en Nederland.

Plaats: 

Den Haag

Datum: 

17 jun 2017 - 13:30
Voeg toe aan jouw agenda