Conference Decolonizing Our Education: Black Minds Matter

Ondanks dat de onderwijspositie van jongeren uit de Afrikaanse diaspora de afgelopen decennia verbetert, zijn er echter nog aanzienlijke uitdagingen en barrières. Er is nog steeds sprake van structurele ongelijkheid waardoor ze ondervertegenwoordigd zijn in het hoger onderwijs en oververtegenwoordigd zijn op andere/lagere niveaus van het schoolsysteem.

Naast dat velen worden geconfronteerd met verschillende vormen van uitsluiting zoals racisme, en discriminatie op school of in de collegebanken, wordt er ook te weinig aandacht besteed aan het koloniale verleden en de slavernijgeschiedenis om huidige maatschappelijke vraagstukken rondom de jongeren uit de Afrikaanse Diaspora, onderwijs en sociaal-economische positie te verklaren. 

Educatie is het meest krachtige wapen om verandering teweeg te brengen, zei Nelson Mandela. Met het oog op de kracht van kennis, educatie en actie, verbindt deze conferentie over onderwijs tijdens de Black Achievement Month toonaangevende sprekers, beleidsmakers, denkers en doeners om een gezamenlijke agenda te formuleren.

Datum: dinsdag 18 oktober
Locatie: Vrije Universiteit Amsterdam
De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam

Doelgroep: 80-100 personen – studenten, ouders, key stakeholders op het gebied van wetenschap en onderwijs (leerkrachten)
Entree: €5,- halve dag, €7,50 hele dag €7,50 

Middag programma:

Sprekers:
- New Urban Collective over de onderwijspositie van de zwarte gemeenschap in Nederland
- Glenn Helberg psycholoog en voorzitter OCAN over de invloed van vooroordelen van leerkrachten en ons onderwijssysteem op het zelfbeeld en de onderwijsprestaties van zwarte leerlingen
- Anja Vink journalist en auteur van 'Witte zwanen, zwarte zwanen' over onderwijssegregatie.

Workshops:
A.  met University of Color over de studentenbeweging die betrokken was bij de Maagdenhuisbezetting en de Diversiteitscommissie op de UvA
B. It takes a village to Raise a Child: workshop over empowerment en aanvullend onderwijs zoals het NUC Mentorproject 
C. Changing the Curriculum met Jerry Luther King Afriyie van Nederland Wordt Beter over hoe we verandering teweeg kunnen brengen in het curriculum. 

Avondprogramma:

- Aminata Cairo van de Universiteit Leiden over effectief diversiteitsbeleid
- dr. Lez Henry over de beweging voor BLack Studies in Engeland
- Mary Tupan-Wenno over ECHO, een programma dat al 10 jaar divers talent in het hoger onderwijs stimuleert.

Debat met o.a. Simion Blom (gemeenteraadslid GroenLinks Amsterdam) en Amma Asante (Tweede Kamerlid, woordvoerder hoger onderwijs PVDA)

 

Plaats: 

Amsterdam

Datum: 

18 okt 2016 - 14:30 tot 22:00
Voeg toe aan jouw agenda