Clybourne Park voor het eerst te zien in Nederland

Bekroonde satire over gentrificatie 

Nederlandse première 9 mei 2019, Internationaal Theater Amsterdam

Op tournee door Nederland van 23 april t/m 28 mei 2019.


Clybourne Park, de met een Tony Award en Pulitzerprijs bekroonde satire van de Amerikaanse schrijver Bruce Norris, is dit voorjaar voor het eerst in Nederland te zien. Norris zet met dit kleinmenselijke verhaal universele en maatschappelijke thema’s als gentrificatie en raciale spanning op scherp.

Thema’s die ook in Nederland aan de orde van de dag zijn. Samenleven is geen vanzelfsprekend gegeven en Clybourne Park geeft een ingenieuze inkijk in hoe verschillende groepen mensen omgaan met het opeisen van een plek. De gespannen woningmarkt in steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, maar ook de leegloop van dorpen in Nederland, dwingen ons om te kijken naar de complexiteit van migratie; wereldwijd én lokaal.

De satirische vorm van Clybourne Park biedt precies de juiste dosis humor en drama om te dealen met deze maatschappelijke thema’s. Well Made Productions presenteert – samen met haar partners Internationaal Theater Amsterdam (ITA) en Likeminds – dit derde deel van de Raisin Cycle.

Clybourne Park

Clybourne Park gaat over raciale spanningen en gentrificatie. In de buurt Clybourne Park in Chicago wordt voor weinig geld een huis verkocht aan een zwart gezin, de eerste zwarte familie in de witte wijk. Prompt beginnen de buren zich te roeren, bevreesd als ze zijn om hun gemeenschap: voor je het weet wordt de buurt onbewoonbaar.

Jaren later kopen Steve en Lindsey voor een fiks bedrag een huis in Clybourne Park en gooien het tegen de vlakte om op die plek iets nieuws te kunnen bouwen. Zij zijn het eerste witte gezin in een zwarte buurt. Het zorgt allemaal voor de nodige onrust. Bezorgde buren roeren zich: voor je het weet wordt de buurt onbetaalbaar.

Controverse

Bruce Norris schreef Clybourne Park (2010) als spin-off van A Raisin in the Sun,  de Broadway-klassieker van Lorraine Hansberry uit 1959. Na het overweldigende succes in de VS en Engeland trok de productie in 2012 naar Berlijn, waar de nodige controverse ontstond. Deutsches Theater wilde de rollen van de twee zwarte Amerikanen door witte acteurs laten vertolken en ‘experimenteerden met make-up’. Hierop trok Norris persoonlijk zijn toestemming voor de uitvoering van het stuk in. In een open brief aan de leden van de Dramatists’ Guild of America schreef hij:

‘Normally I don't meddle in the cultural politics of other countries, but when my work and the work of my colleagues – other playwrights – is misrepresented, I do"

Over Well Made Productions, ITA en Likeminds

Hart en ziel van het in 2015 opgerichte Well Made Productions zijn producenten Samora Bergtop en Ellen Tjon A Meeuw. Well Made Productions reageert op het huidige tijdsgewricht en vertelt verhalen door middel van theater, film en fotografie, vanuit een bi-cultureel perspectief. De Raisin Cycle is het resultaat van de zoektocht naar herkenbare verhalen die passen binnen het referentiekader van Bergtop, als dochter van een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder. Voor het eerste deel, A Raisin in the Sun, ontvingen zij de Amsterdamprijs voor de Kunst 2017. Internationaal Theater Amsterdam en Likeminds zijn sinds de tweede voorstelling, Beneatha’s Place, coproducenten.


 • Regie Teunkie van der Sluijs
 • Tekst Bruce Norris
 • Vertaling Esther Duysker
 • Cast Joy Wielkens, Anke van ‘t Hof, Sergio IJssel, Yorick Zwart, Marcel Osterop, Peter van Heeringen, Margje Wittermans, Tim Teunissen
 • Productie Well Made Productions
 • In coproductie met Internationaal Theater Amsterdam, Likeminds

Speellijst 2019

 • 23 - 26 april        Bijlmer Parktheater         Amsterdam
 • 4 - 5 mei              Theater Zuidplein             Rotterdam
 • 7-9 mei Internationaal Theater Amsterdam           Amsterdam
 • 16-17 mei           Grand Theatre   Groningen
 • 18 mei   Theater aan het Spui       Den Haag
 • 24 mei   Toneelschuur      Haarlem
 • 26 mei   De Nieuwe Vorst              Tilburg
 • 28 mei   Stadsschouwburg Utrecht            Utrecht

Plaats: 

Internationaal Theater Amsterdam Amsterdam

Datum: 

9 mei 2019 - 01:00 tot 28 mei 2019 - 23:00
Voeg toe aan jouw agenda