Black History Month Amsterdam

 Stichting Untold houdt gedurende de gehele maand juni 2019 een educatief programma speciaal voor jongeren onder de noemer Black History Month Amsterdam. Op zondag 1 juli 2019 is het precies 156 jaar geleden dat de Trans-Atlantische slavernij werd afgeschaft door Nederland in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen.

De naam `Black History Month Amsterdam’ geeft het internationaal karakter aan. In Engeland vindt de Black History Month plaats in de maand oktober en in de Verenigde Staten in de maand februari. Het thema kolonialisme  en slavernij wordt in alle facetten en door middel van verschillende activiteiten (o.a. dialogen) overgebracht naar jongeren die woonachtig zijn in Amsterdam, wat past bij de doelen en visie van het beleid Gedeelde Geschiedenis van de gemeente Amsterdam. Ook de geschiedenis voor kolonialisme en slavernij is een belangrijk onderdeel van de Black History Month Amsterdam.


Programma

Tijdens de Black History Month Amsterdam staan er verschillende activiteiten op het programma.

  • We openen de maand op zaterdag 1 juni 2019 (UITVERKOCHT) met verschillende acts & speeches van o.a. Ernestine Comvalius, directeur Bijlmer Parktheater en de premiere KRA van de bekende zanggezelschap Black Harmony. OTION verzorgd een spoken word act en powerlady Sarah Jane zal een zangoptreden verzorgen.
  • Er vinden diverse Black History workshops en lessen plaats op scholen en in jongerencentra. De Black History symposium is nieuw dit jaar en vindt plaats op woensdag 13 juni in het Bijlmer Parktheater met als thema: Afrocentrische geneeswijze voor, tijdens en na de Trans-Atlantische slavernij. Sprekers zijn May Akoeba en Kofi Orunmila van Blaka-Online en Giovanni Ravenberg van Electric Food (Suriname).
  • Ook vindt erop donderdag 13 juni weer de Black History Parallelsessies plaats in samenwerking met de OBA. Thema is zwarte geschiedenis vanuit een Afro-Nederlandse perspectief.
  • Een populaire activiteit is de Black History City Tour dat dit keer plaatsvindt op zaterdag 8 en 15 juni met als start het Tropen Museum.
  • In samenwerking met Swazoom en Eternity Percussion organiseert Untold het coachingprogramma ‘The Road from Boyz to Men, speciaal voor jongens in de leeftijd van 10 – 18 jaar uit Amsterdam Zuidoost.
  • Op 28 juni vindt voor het eerst de Black Motivational Youth Award plaats in het Bijlmer Parktheater.
  • De maand wordt afgesloten op zaterdag 29 juni (UITVERKOCHT) met de premiere van Untold nieuwste theatervoorstelling genaamd Sreka in het kader van 10 jaar jubileum van het Bijlmerparktheater. 
Stichting Untold

Untold is een culturele organisatie gericht op tieners, jongeren en jongvolwassenen die bezig willen zijn met kunst en cultuur, waarbij vooral West-Afrikaanse en Afro-Caribische dans- en muziekstijlen centraal staan. Ze staat bekend om haar multidisciplinaire theater- en dansproducties en de wijze waarop de doelgroep wordt begeleid en gecoacht in hun artistieke ontwikkeling. Het grootste doel is het empoweren van jongeren door middel van verschillende activiteiten op het gebied van identiteit en cultuur. Alle activiteiten en projecten worden in het kader van deze visie georganiseerd, waaronder ook de theater- dansproducties. Untold vindt het van belang om kinderen, tieners en jongeren van Afrikaanse origine bewust te maken van hun identiteit, hun historie en hun toekomstperspectief. Door het gebrek aan kennis met betrekking tot hun identiteit en hun historie is er vaak sprake van verdwaalde jeugd, jeugd dat zich slecht laat inspireren en zichzelf spiegelt met de wijze waarop de media, het onderwijssysteem en de maatschappij hun portretteert. 

Black History Month Amsterdam

Untold heeft het initiatief genomen om jaarlijks de Black History Month te organiseren geconcentreerd op Amsterdam. Black History is altijd al een vast onderdeel geweest van het aanbod van Untold. Het onderwijzen van kinderen en jongeren van alle etniciteiten over belangrijke historische aspecten uit de Afrikaanse geschiedenis is zeer van belang en realiseert een wederzijds respect voor elkaar. De onderwerpen die tijdens deze maand worden behandeld gaan over de Trans-Atlantische slavernij en het kolonialisme maar ook ove de geschiedenis voor de genoemde perioden. Untold heeft de maand juni gekozen als de Black History Month in Nederland, omdat het precies past in de visie van bezinning en herdenking als het gaat om kolonialisme en slavernij en de toeleiding naar de viering van de officiële afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. 


Een groot deel van de activiteiten en events is gratis te bezoeken om het toegankelijk te maken voor kinderen, jongeren en studenten.

Deze activiteit is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam in het kader van het programma Gedeelde Geschiedenis, www.amsterdam.nl/gedeelgeschiedenis en het Fonds voor Zuidoost. Samenwerkingspartners zijn: Swazoom, OBA, Eternity Percussion, Blaka-Online, Going-Sociaal en het Bijlmer Parktheater.

 

Plaats: 

Amsterdam

Datum: 

27 mei 2019 - 15:00 tot 29 jun 2019 - 15:00
Voeg toe aan jouw agenda