BEYOND BOUNDARIES: NIEUWE ARTISTIEKE FILMS VAN MUZIKANTEN

BOZAR nodigt voor de tweede keer kunstenaars en curatoren uit om deel te nemen aan een dag met Afropolitan Art Talks. De genodigden zullen discussiëren over nieuwe tendensen in de curatorpraktijk en nieuwe projecten voorstellen tijdens presentaties, panelgesprekken en via video's. De discussies zijn online te volgen via livestreaming.

16:00 > 17:45 BEYOND BOUNDARIES: NIEUWE ARTISTIEKE FILMS VAN MUZIKANTEN

Deze hybride film, geregisseerd door Soraya Milla (regisseur) en Gioia Kayaga (slamdichter), is een aparte ervaring, met een mix van performance, film, muziek, poëzie, installatie, theater en dans. De toeschouwer wordt uitgenodigd om zich te verdiepen in het lot van vrouwelijke kleurlingen. In Vitiligo worden verschillende denksporen aangereikt over afkomst in een eengemaakte wereld. De twee vrouwelijke hoofdrolspelers proberen het evenwicht te bewaren en gaan tegelijk tastend op zoek naar een neo-identiteit. Gioia Kayaga en Soraya Milla zullen spreken over de uitdagingen van dit artistieke project.

“De video bij Baloji’s nieuwe song Peau de Chagrin/Bleu de Nuit zit vol verzadigde, dik aangezette kleuren, van de levendige plantenformaties van Pygmeeënvolken in de DRC tot verstrengelde lichamen in de glimmende avondschemering. In combinatie met de foto’s van de veelgeprezen Zuid-Afrikaanse artieste Kristin-Lee Moolman is Baloji’s regie net zo meeslepend als zijn soepele zanglijnen. Via zijn Franse verzen verstrakt hij de beat en kleurt hij de emoties met bevallige tinten. Elke lettergreep heeft ogenblikkelijk klank, kleur en textuur” (Lior Phillips in Dazed, 22.03.18). Baloji zal het hebben over zijn uitstap naar het filmmedium en dit specifieke project, dat hij in de DRC opnam met lokale ambachtslui.

18:00 > 19:30 IN GESPREK MET ZUID-AFRIKAANSE KUNSTENAARS

Kendell Geers laveert tussen de traditie en het hedendaagse in de Afrikaanse kunst. Hij huldigt een syncretische benadering van kunst, waarin hij uiteenlopende Afrikaans-Europese tradities vermengt: animisme, alchemie, mystiek, rituelen en sociaal-politiek activisme, dit alles doorspekt met zwarte humor, ironie en culturele contradicties. AniMystikAKtivist toont werken uit de periode van 1988 tot vandaag, waarin de krachtige erfenis en invloed zijn te zien van de traditionele Afrikaanse kunst in avant-gardistische bewegingen, van dadaïsme en surrealisme tot punk en situationisme.Moya Michael & Tracey Rose - Coloured Swan project

In Coloured Swans vraagt danseres, performer en choreografe Moya Michael zich af welke weerslag opgelegde identiteitslagen hebben op de wijze waarop een kunstenaar beweegt, spreekt, zingt en op de ruimten die hij met zijn lichaam verbeeldt of inneemt. Moya, die ten tijde van de apartheid in Zuid-Afrika als ‘kleurlinge’ gold, nodigt kunstenaars uit diverse disciplines en met een uiteenlopende achtergrond uit om samen met haar op zoek te gaan.

20:30 > 22:30 DEBAT: VERLEGGEN VROUWEN DE GRENZEN VAN DE HEDENDAAGSE AFRIKAANSE KUNSTWERELD?

Een panel met vooraanstaande vrouwen uit de hedendaagse kunst reflecteert over hoe kruispuntdenken, feminisme en geografie hun praktijk beïnvloeden: hoe zien zij hun rol in de transformatie van instellingen en praktijken? En meer algemeen: hoe gaan ze om met de politieke uitdagingen?

Gesprek zal gedaan worden in het Frans.

JUNI : HEDENDAAGSE KUNST IN BOZAR

In juni van dit jaar biedt het Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR) onderdak aan hedendaagse kunstenaars met een uiteenlopende achtergrond. Zo zet het zijn opdracht voort als ruimte voor dialoog, het slopen van grenzen en institutionele kritiek. De tentoonstelling Somewhere in Between, die op 20 juni van start gaat, houdt een vrijbrief in voor vijf kunstcentra: zij gaan allianties aan ter bevordering van het creatieve zwerven van opkomende kunstenaars en het uitwisselen van praktijken binnen een breder Europa. The Summer of Photography 2018 gaat op 27 juni van start met RESIST! The 1960s Protests, Photography and Visual Legacy, met Christine Eyene als curator. Conceptueel kunstenaar Hank Willis Thomas zal voor de opening aanwezig zijn.

Plaats: 

Paleis voor Schone Kunsten, Brussel

Datum: 

16 jun 2018 - 16:00 tot 22:30
Voeg toe aan jouw agenda