Bevrijdingsdebat & Vrijheidsdialoog

Graag nodigen wij u uit voor het ‘Bevrijdingsdebat & Vrijheidsdialoog’ op donderdag 16 augustus aanstaande in het Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61 in Amsterdam.  

De datum van 16 augustus is niet toevallig. Het is de datum tussen het einde van de Tweede Wereldoorlog op 15 augustus 1945 (in Azië dus ook in toenmalig Nederlandsch Indië) en het uitroepen van de Onafhankelijkheid van Indonesië op 17 augustus 1945. 16 augustus verbindt deze twee historische data.

Opvattingen over geschiedenis zijn niet statisch en vaststaand, maar voortdurend aan geleidelijke en soms abrupte veranderingen onderhevig. De verwerking van het koloniaal verleden, het slavernijverleden en de aandacht voor verzet in de ´Oost en West´ tijdens en na de Tweede Wereldoorlog is pas de laatste decennia goed op gang gekomen. Dat uit zich bijvoorbeeld in de Regeringsopdracht voor een (lang geblokkeerd) historisch onderzoek naar de koloniale oorlog in Indonesië tussen 1945 en 1949 en in het Nationale karakter van de herdenking van de afschaffing van de Nederlandse Slavernij.

Op 16 augustus zullen het verzet tijdens de 2e Wereldoorlog en de Kolonisatie van Oost en West Indië worden belicht door emeritus Prof. Dr. Saskia Wieringa en  Dr. Valika Smeulders.

Het aansluitende debat zal zich  op  vier vragen richten:

Hoe moet het Verzet ingerrde ´Oost en West´ geduid worden?

Hoe kan/moet dit verzet onderdeel worden van de geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden dat toentertijd ook  Oost- en West-Indië omvatte?

Hoe kan de periode van dekolonisatie gezien vanuit drie perspectieven (de gekoloniseerden, de tot slaafgemaakten in de Oost en West en het -nu nog- dominante Europees-Nederlandse perspectief) uiteindelijk worden tot een gezamenlijke geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden waarin ´Nederlandse onderdanen en hun nazaten´ uit voormalig Nederlands Indië, Suriname en Caribisch Nederland zich evenzeer herkennen in de Gedeelde Geschiedenis als Nederlanders van Europese bodem?

Hoe willen jongeren (in dit kader)  het verzet herdenken en vrijheid vieren? Hoe kunnen zij voor jongeren interessant en actueel blijven?

De inloop is vanaf 12:45 uur. Het programma duurt van 13:15 uur tot 17:30 uur en staat onder leiding van Prof. Dr. Fridus Steijlen.

Voor deelname aan het Bevrijdingsdebat & Vrijheidsdialoog.2018 kunt u zich aanmelden tot en met zondag 5 augustus aanstaande, per e-mail: Nusantarabeta1@gmail.com of per telefoon bij de projectgroep 'Bevrijdingsdebat & Vrijheidsdialoog.2018' t.a.v. de heer Paul Gan, tel:  06 87 43 59 53.

We hopen dat de lezingen en de antwoorden in het debat bijdragen aan een inclusieve geschiedschrijving met open, vastberaden en barmhartig vizier op de toekomst.

Wij hopen op uw komst te mogen rekenen.

met vriendelijke groeten, 

(w.g.)

De heer J. Metekohij, voorzitter stichting Nusantara Amsterdam.

Plaats: 

Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, Amsterdam

Datum: 

16 aug 2018 - 12:45
Voeg toe aan jouw agenda