Afrikaanse filosofie: een radicaal nieuwe kijk op ons leven

  • Datum: 23 mei
  • Locatie: Lutherse Kerk, Singel 411, Amsterdam
  • Deuren open: 19:00
  • Aanvang programma: 19:30
  • Einde programma: 21:30

PRAKTISCHE INFORMATIE
Early bird tickets: €35,00 (UITVERKOCHT)
Tickets: €42,50 (incl. boek Socrates en Orunmila t.w.v. €19,99)

Voertaal: Engels

Na een jarenlange dominantie van de westerse filosofie is er al geruime tijd aandacht voor de oosterse filosofie, een derde stroming wordt echter systematisch vergeten: de Afrikaanse filosofie. Ten onrechte zo stelt de Nigeriaanse filosofe Sophie Oluwole (1935). In tegenstelling tot wat lang gedacht werd, blijkt Afrika een rijke filosofische traditie te hebben die ons in het Westen op een geheel andere manier naar onszelf en onze wereld kan laten kijken. 

Sophie Oluwole wordt beschouwd als een van de meest gezaghebbende en invloedrijke denkers van Afrika. Tijdens haar bezoek aan Amsterdam vertelt zij hoe het komt dat de rijke Afrikaanse filosofie lange tijd onzichtbaar is gebleven voor het Westen. Ze stelt dat de nadruk op complementariteit en respect voor de menselijke ervaring de Afrikaanse filosofie onderscheidt van de westerse en oosterse denkwijzen. In de Afrikaanse filosofie heeft elke stem een waarde en worden verschillende opvattingen naast elkaar gezet op zoek naar een nieuwe oplossing. In tegenstelling tot de westerse filosofie stelt de Afrikaanse filosofie sympathie en emotie niet ondergeschikt aan rationaliteit en wetenschappelijkheid. Dit kan ons helpen om tussen alle drukte door wat vaker stil te staan bij wat wij zelf en de mensen om ons heen werkelijk voelen, in plaats van dat deze emoties rationeel weggezet worden.

Sophie Oluwole leert ons dat het in de menselijke aard ligt om te filosoferen, toont het belang van interculturele filosofie en laat zien waarom de Afrikaanse filosofie relevanter dan ooit is voor de Westerse mens. Behalve dat de Afrikaanse filosofie op persoonlijk vlak van belang kan zijn, kan het ons volgens Oluwole ook helpen om complexe vraagstukken zoals democratie, mensenrechten, armoede en klimaatverandering vanuit een andere invalshoek te bekijken.

--

Sophie Oluwole is een Nigeriaanse filosoof en kritisch traditionalist. Ze is begin tachtig en gecombineerd met een frisse geest maakt dat haar precies wat je je voorstelt bij een wijze vrouw. Oluwole onderzoekt de filosofische betekenis van Afrikaanse orale literaire tradities en moedigt aan dat deze traditionele denkwijze van de Afrikaanse filosofie wordt voortgezet. In 2014 was zij een van de acht denkers die was uitgenodigd voor de wereldwijde filosofiebijeenkomst de G8. In april verschijnt haar boek Socrates en Orunmila waarin zij schrijft over wat Afrikaanse filosofie ons kan leren.
 

Plaats: 

Amsterdam

Datum: 

23 mei 2017 - 19:00
Voeg toe aan jouw agenda