Afbeelding

Hongersnood in Zuid-Soedan

Gevluchte vrouwen en kinderen in de Maban County in Zuid Soedan. Foto: UNHCR/P. Rulashe

De Verenigde Naties hebben officieel de hongersnood uitgeroepen in delen van Zuid-Soedan. Als er geen maatregelen genomen worden, lopen meer dan 5 miljoen mensen gevaar. 

Volgens cijfers van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), het VN-Kinderfonds (UNICEF) en het Wereldvoedselprogramma (WFP) dreigen meer dan 100.000 mensen in Zuid-Soedan te sterven van honger. Bovendien lopen nog eens een miljoen mensen het gevaar extreem honger te lijden. In totaal heeft zo’n 40% van de bevolking (4,9 miljoen mensen) nood aan voedselhulp. Dat aantal kan tegen juli oplopen tot 5,5 miljoen.

De Europese Commissie heeft 82 miljoen euro aan noodhulp beschikbaar gesteld om te voorkomen dat nog meer mensen sterven van de honger. Bijna 5 miljoen mensen, 40 procent van de bevolking, zijn afhankelijk van humanitaire hulp en voor 100.000 dreigt de hongerdood.

Ondertussen zijn tienduizenden al dit jaar naar Sudan gevlucht. Zeker 31.000 mensen staken de afgelopen twee maanden volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR de grens met het buurland over. Het gaat vooral om vrouwen en kinderen.

De Zuid-Sudanezen zijn op de vlucht voor hongersnood en de politieke onrust in het jonge land. De VN waarschuwde vorige week dat in delen van Zuid-Sudan sprake is van hongersnood. Meer dan vijf miljoen mensen lopen daardoor risico.

Zuid-Soedan werd onafhankelijk in 2011 en is daarmee het jongste land ter wereld. Al 3 jaar woedt er een burgeroorlog die mee aan de basis ligt van de huidige voedselcrisis. Dat in combinatie met  economische chaos en de lage landbouwproductie door extreme droogte.

In augustus 2015 flakkerde de hoop op stabiliteit even op door het afgesloten vredesakkoord. Amper één jaar later wakkerde het geweld echter opnieuw aan waardoor het extra moeilijk is om humanitaire hulp te verlenen. 

Het is niet de eerste keer dat Zuid-Sudanezen massaal hun land ontvluchten. Meer dan een miljoen mensen zijn vertrokken sinds in 2013 een bloedige strijd uitbrak tussen twee bevolkingsgroepen. Dat gebeurde nadat president Salva Kiir zijn vicepresident Riek Machar ontsloeg.

www.unocha.org/south-sudan